Saturday, 31 August 2013

Why I want to go to The Lost World of Tambun with The Butterfly Project Malaysia?

Assalamualaikum...


Kalau korang nak tahu, The Butterfly Project sedang mengadakan project review dan hadiahnya berupakan percutian ke Lost World of Tambun!! Menarik tak?? Menarik bagi akulah, bagi korang tak tahulah plak kan? Aku rasa, dah lama aku tak pergi bercuti. Last aku bercuti pun di Pulau Langkawi pada tahun 2011 rasanya. Jadi, aku taknaklah lepaskan peluang yang ada ini untuk merehatkan minda dan paling utama berseronok. 


Cara-cara nak join juga amat mudah, korang hanya perlu membuat blogspot/vlog tentang mengapa korang nak bercuti ke Lost World of Tambun bersama The Butterfly Project. Taknak cerita kona baring lagi, jadi aku teruskan dengan cerita mengenai mengapa saya mahu pergi ke The Lost World of Tambun:

1. Stress
Sebenarnya, takdelah stress mana pun cuma terkadang menghadapi sedikit terkanan. Jadi, saya inginkan jadikan percutian The Lost World of Tambun untuk menghilangkan stress. The Lost World of Tambun ini pun saya tak pernah pergi mahupun menjejakkan kaki, jadi inilah peluang yang ada untuk saya pergi ke sana dan berseronok.

2. Menikmati Taman Tema 
Walaupun saya tak pernah pergi ke Lost World of Tambun, saya ada juga terdengar-dengar taman tema di sana agak menarik dan sangat adventure sekali. Baru dengar, saya dah terlebih excited. Belum dapat pergi lagi tu. Nak sangat pergiiiii....-_-

The Water Park. Lama gila tak pergi mandi manda. Inilah salah satu sebab saya teringin gila nak ke sana.

Salah satu permainan di The Lost World of Tambun. Ini pun menarik minat saya untuk ke sana.

The Tiger Valley

The Lost World Petting Zoo

Salah satu aktiviti di sana. Adventure kan?? Lama gila tak join aktiviti-aktiviti macam ini.

Nampak tak, apa yang ada di sana?? Dekat The Lost World of Tambun ada spa. Seumur hidup saya ini, tak pernah saya pergi mahupun menjejakkan kaki ke spa. Ini jugalah salah sebab saya nak ke sana. Auchhh...

Hotel dekat The Lost World of Tambun


Menarik kan, semua aktiviti dan segala macam ada di sana kan?? Saya betul-betul nak pergi. Saya dah lama tak pergi bercuti. Nak juga enjoy dan merehatkan minda. -_-

Nak join?? Klik SINI

p/s: Andai diberi peluang saya ke sana, saya rasa amat bersyukur sesangat. Jadi saya berharap agar saya menjadi salah seorang peserta ke Lost World of Tambun. Sebanarnya tarikh akhir join contest ini adalah pada harini. Harap-harap saya terpilih. doakan ya!! 





Read More»

Friday, 30 August 2013

Tips: Mengempiskan Perut Buncit

Assalamualaikum..

Sepanjang musim perayaan ini hawa telinga aku sering mendengar lagu raya dan juga irama mengenai perut buncit di corong radio. Mungkin sepanjang raya ini, korang asyik terima jemputan rumah terbuka, kenduri kawen dan kenduri kendara orang nak pergi haji. Sudah tentu aktiviti makan itu tidak pernah surut. Tambah-tambah, bila sudah berjumpa dengan rakan-rakan yang sudah lama tidak berjumpa. Sedar tak sedar, kita sudah terlebih makan, balik sahaja sudah pasti mata mengantuk dan tak melakukan senaman. Dari sinilah, perut buncit, boroi terjadi. Apa-apa pun, di sini aku sediakan tips bagi mengempiskan perut buncit.

Antara tips mengempiskan perut buncit :

1) Air putih/mineral
- Air putih mampu membuatkan korang berasa kenyang serta meningkatkan kadar metabolisme badan. Oleh itu, jangan lupa untuk minum air putih sekurang-kurangnya lapan gelas sehari.

2) Senaman
- Senaman juga penting! Lakukan gerakan bangkit tubi kerana ia adalah cara terbaik untuk menguatkan otot abdomen serta bahagian oblique, selain mengurangkan lemak dan mengempiskan perut.

3) Berkebun
- Dipercayai aktiviti berkebun boleh mengurangkan berat badan yang mana ia mampu membakar 350 kalori dalam tempoh sejam.

4) Plank
- Plank adalah gaya dalam pilates dan yoga yang mana bertujuan menguatkan otot utama seperti belakang tubuh dan tangan serta mengempiskan perut. Lakukan senaman ini sebanyak tiga set dengan kiraan 15, 12 dan 10 ulangan atau selama 30 saat untuk mendapatkan kesan yang dimahukan.

5) Buah-buahan
- Banyakkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam diet harian korang kerana kedua-dua makanan itu mempunyai serat yang tinggi. Walaupun korang mengambilnya dalam jumla yang banyak, korang tidak perlu risau tentang pertambahan lemak di bahagian perut.


Sumber : Utusan Malaysia


p/s : Kerja PBS aku, sudah pun selesai. Sekarang tengah sibuk buat viva pula. Doakan ya!!! -_-






Read More»

Wednesday, 21 August 2013

Syawal

Assalamualaikum..

Harini baru aku berkesempatan bercerita mengenai Hari Raya Aidilfitri. Mesti korang semua masih dalam mood raya kan?? 

flashback pagi raya...

Kebiasaannya, pada pagi syawal iaitu selepas solat subuh sudah pasti pak uteh aku serta anak-anak lelakinya akan datang ke rumah untuk membuat tahlil, ianya turut disertai oleh pak itam aku juga. Acara ini memang diadakan sejak arwah atuk aku masih ada lagi. Oleh itu, pak cik-pak cik aku meneruskan sahaja acara tersebut sehingga ke hari ini.

Mak aku pula, orang yang paling sibuk pada pagi syawal. Di mana, dia sibuk mengemaskinikan makanan. Selagi aku tak turun ke dapur, selagi tulah aku kena leter dengan dia. hehehe...Itu dululah, sekarang aku dah faham. Jadi, di pagi syawal itu aku tolonglah mana yang patut seperti potong ketupat, senduk rendah, kuah kacang dan paling utama kerja aku ialah membasuh pinggan mangkung. Raya pertama, memang keluarga aku sajikan ketupat sahaja, kuih raya ada cuma terlupa nak letak bila orang sibuk nak makan ketupat.

Dulu, ketika arwah atuk dan nenek aku masih ada, tak menang tangan dibuatnya disebabkan ramai orang datang ke rumah. Kini, masih ada lagi orang datang ke rumah cuma tidaklah sehebat dan semeriah seperti dahulu. Kebiasaannya syawal yang pertama, aku dan keluarga akan beraya di rumah atuk-atuk sedara yang berdekatan dengan rumah aku ini juga. Masuk syawal kedua, kiteorang akan beraya di rumah atuk-atuk sedara, pak cik-pak cik sedara, dan sepupu belah mak di area Klang dan Shah Alam. Tak jauh mana pun. Kali ini,syawal yang ketiga pula kiteorang beraya di rumah pak Jusco, Bukit Tinggi. Inilah nasib orang tak berkampung. hehehe...

Setelah mak cik aku sudah pulang ke rumah dia semula. Maka, bermulalah aktiviti biasa iaitu duduk melepak di depan televisyen, bila lapar mulalah menjengah ke dapur pula, bila mengantuk carilah bantal. Serupa orang takde life pula cuti raya ini. Rumah aku ini memang tiada istillah 'RUMAH TERBUKA' ataupun 'OPEN HOUSE' kerana rumah aku ini memang sentiasa terbuka untuk sesiapa sahaja yang nak datang.

 Ini keluarga saya -_-

bergambar dengan sebahagian sepupu belah mak

bergambar lagilah kita ye!!

nak tengok gambar raya lagi? visit my instagram : azwarsyuhada


NOTE : mengapalah harus terjadi musibah di minggu di Aidilfitri. Kita di Malaysia, menyambut Aidilfitri dengan penuh gembira. Namun, bagi saudara kita di Mesir menyambut Aidilfiri dengan pertumpahan darah.




Read More»

Segmen Gempak Mieza Jhaa K






Assalamualaikum bloggers.. Akhirnya segmen yang dijanjikan dan ditunggu-tunggu tiba jua. Ini adalah segmen pertama saya yang diharapkan agar segempak tajuknya. Bermula hari ini pukul 1:00 tgh hari dan berakhir pukul 1:00 tgh hari esok. Anda semua dijemput join.

Syarat-syarat penyertaan :
1. Add to circle Google+ Mieza Jhaa K dan like Fanpage Mieza Jhaa K
2. Buat entry bertajuk "Segmen Gempak Mieza Jhaa K"
3. Copy coding yang telah disediakan dan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publish entri.
4. Tinggalkan URL entri di kotak komen.

Ganjaran Segmen : 
1. 10 blog bertuah yag dipilih sendiri oleh saya akan direview salah 1 dari entri terbaik mereka. Kepada yang terpilih nanti, sila tinggalkan URL entri terbaik anda.

2. 25 blog yang bertuah berpandukan RANDOM.ORG akan diletakkan di dalam bloglist khas bermula 23 Ogos hingga 23 September 2013. Dan kepada yang bertuah nanti diminta agar meletakkan blog Mieza Jhaa K ke dalam bloglist anda juga.

Jom kita meriahkan segmen ini.



Read More»

Sunday, 18 August 2013

Segmen 12 Jam Follow & Blogwalking #4 Mialiana.com

Assalamualaikum...


Segmen ini dibuat bagi memudahkan Mia Liana untuk follow dan blogwalking semua blog peserta segmen ini. Secara tidak langsung ianya memberi ruang dan peluang kepada blogger lain untuk turut follow, blogwalking dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra.

Segmen ini hanya untuk hari ini sahaja, Ahad 18 Ogos 2013 bermula dari jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malamMia Liana berharap agar segmen ini mendapat sambutan dan semua blogger dijemput join.

Hanya 4 langkah mudah diperlukan :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Follow & Blogwalking #4 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
Pemilihan pemenang :
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang dikehendaki memberikan satu URL entri terbaik dari blog mereka untuk di review di Mialiana.com
  3. URL entri terbaik hendaklah ditinggalkan di ruangan komen entri pengumuman pemenang nanti.
tunggu apa lagi... sila klik banner di atas untuk join....


Read More»

Tuesday, 13 August 2013

GIVEAWAY FAIR & LOVELY bersama ASYIK MAIBUROGU

Assalamualaikum..

Disebabkan keboringan melanda diri aku pada harini, jadi aku merajinkan diri join giveaway yang dianjurkan oleh blogger Asyik Izas. Rugi juga sesiapa yang tak join, sebab hadiahnya begitu lumayan. Hadiahnya ialah hamper Fair & Lovely bernilai RM50.00!!



S : Fair & Lovely merupakan krim pelembap muka nombor satu di Malaysia, kini memperkenalkan rangkaian Advanced Multi Vitamin. Apakah kandungan yang terdapat di dalam Advanced Multi Vitamin ini?

J : Kandungan yang terdapat di dalam Advanced Multi Vitamin ini ialah vitamin B3, C dan E.

Fair & Lovely Advanced Multi Vitamin dan Asyik Maiburogu dapat memberikan inspirasi serta mengubah hidup saya secara positif kerana pabila saya menggunakan produk ini saya berasa lebih berkeyakinan, berwibawa dan keterampilan diri saya juga turut terserlah.

S : Pengalaman indah anda di Hari Raya Aidilfitri dengan kulit wajah cerah berseri.

J : Pabila berkumpul bersama sanak-saudara di pagi raya, sudah pasti semua orang mahu tampil cantik dan bergaya. Untuk lebih cantik dan menawan, saya telah menggunakan produk Fair & Lovely seawal bulan ramadhan lagi. Jadi, di pagi Hari Raya Aidilfitri saya berasa lebih berkeyakinan setelah menggunakan produk ini seawal-awalnya. Pabila kulit cantik berseri sudah pasti Hari Raya Aidilfitri disambut dengan begitu meriah sekali! Hari Raya Aidilfitri disambut dengan meriah sekali bersama Fair & Lovely!

p/s : Bagi sesiapa yang berminat untuk join giveaway ini boleh KLIK SINI.





Read More»

Monday, 5 August 2013

Persiapan Menjelang Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum..

Sekian lama menyepi, kini aku kembali menaip. Mungkin sekarang ini ramai orang tengah sibuk buat persiapan hari raya, kan?? bagi mak aku, sudah semestilah sibuk dengan tempahan baju kurung, kuih tartnya dan kemungkinan juga dengan tempahan cup cake. kalau bab perabot baru memang tak adalah dalam senarai dia. Tiada keperluan ke arah itu katanya. Mungkin terbawa didikan atuk nenek aku.

Kalau korang nak tahu, aku pun tengah sibuk dan excited buat persiapan raya juga. Persiapan yang aku maksudkan itu ialah mengemas ruang tamu, buang sesawang yang ada, sapu halaman rumah. Yelah, aku ni kan duduk rumah kampung jadi banyaklah debu asap dari tepi jalan masuk ke dalam rumah. Untuk memuaskan hati aku sendiri, aku terpaksalah mengemaskan sendiri sambil bersilat kuntau dengan adik lelaki aku yang montel.

Setiap kali menjelang Hari Raya Aidilfitri, menu utama di rumah aku semenjak arwah atuk dan nenek aku ada lagi sudah semestinya dodol dah kuih tart. Dodol merupakan kebanggaan arwah nenek aku, walaupun dia tak berapa makan boleh dikatakan setiap tahun dia mahu membuat dodol juga. Seminggu sebelum raya sudah pasti aktiviti mengacau dodol akan dijalankan, adakala sampai dua kali terpaksa dikacau disebabkan masalah teknikal. Bagi mengenangkan kedua-dua arwah, jadi mak akulah sedaya upaya membuat dodol dan kuih tart dengan sendirinya. Kalau kuih tart, mak aku dah pro sampai ambil tempahan lagi, kalau dodol tu memang dia tak kuasalah disebabkan kerja itu berat sikit. Untung juga jadi mak aku, katanya buat dua jenis kuih raya sahaja tapi apabila aku buka kabinet bertingkat-tingkat pula kuih rayanya. (ingat waris je ke yang ada lagu bertingkat-tingkat, kuih raya mak aku pun bertingkat-tingkat juga okay!!). Korang belum tengok pagi raya, kalau adik-beradik mak balik sini sudah semestinya meja dapur dipenuhi dengan lauk-lauk serta kuih raya. Yelah, mak aku sorang sahaja akak masing-masing.

Baju raya?? Tak usah ditanyalah. Tahun ini agak meriah jugalah baju raya aku disebabkan hasil daripada pujuk rayu aku yang pandai ini pada mak dan juga mak usu aku sendiri. Ada juga yang aku beli sendiri, iaitu kain daripada Bandung dan terutamanya di Jalan Tar. Ada yang aku tempah dan ada juga yang masih terletak tepi mesin jahit mak aku. Jawabnya tak berjahitlah tu, baju dia sendiri pun tak terjahit. Kalau korang nampak, aku pakai baju raya silih berganti, maknanya lebih dari dua pasanglah baju aku. Tapi bila korang tengok aku pakai baju yang sama, maknanya betollah mak aku tak jahit lagi. Kisah plak aku?

Balik kampung?? Tak payahlah ditanya. Buat kucewa hati aku sahajalah. Kampung aku di rumah aku sendirilah. Nak balik kampung bapak aku? Seberang jalan sahaja pun. Makcik-makcik aku kata, kalau teringin nak balik kampung, carilah orang jauh. Jangan orang hujung mata sudahlah.

Inilah satu-satunya kuih raya yang aku buat sendiri iaitu kuih raya cornflakes.

Ini pun salah satu tradisi keluarga aku apabila menjelang hari raya iaitu memasang lampu pelita.


Semangat mengacau dodol =)

p/s : Pesanan ikhlas dari akulah, janganlah terlampau gembira nak balik kampung. Nanti duka yang menimpa. Jadi berhati-hatilah di jalan raya, teruutama bagi mereka yang masih muda janganlah terlampau nak bergurau di dalam kereta. Pandu cermat, jiwa selamat. Di kesempatan ini juga, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. -_-




Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com