Thursday, 27 July 2017

Lepaking with Butterfly Beauty Blogger at Pak John Steamboat & BBQ

Salam to all readers,

| Lepaking with Butterfly Beauty Blogger at Pak John Steamboat & BBQ | Pertama kali join gathering blogger under The Butterfly Project, rasa teruja dan seronok dapat tambah kenalan baru. Mula-mula memang rasa janggal, tap pernah jumpa kan? Selang beberapa minit terus jadi geng! hahah.. Thanks you to Tammy, as a founder for organising such as a wonderful gathering at Pak John Steamboat & BBQ.


Kalau nak tahu, ini kali kedua aku datang ke Pak John Steamboat untuk makan. Restoran Pak John Steamboat & BBQ ini tiada tolak bandingnya kerana hidangan dekat sini semua sedap-sedap belaka, dan tak pernah lagi mengecewakan selera aku! Nak tahu apa menu menarik di sini, jom layan makanan-makanan yang aku jamu last week. 

Sebelum bersteamboat korang boleh pilih sup apa yang korang nak, seperti Miso, CHicken, Curry, Tom Yam, dan juga Beef Bone Pepper soup. 

Ini menu dari sudut sayur-sayuran yang masih fresh dari ladang. Siapa penggemar sayur-sayuran jangan lupa rasai sayur-sayuran yang ada ini. Paling banyak aku ambil haritu cendawan, sawi, kobis, bunga kobis dan banyak lagilah yang ada. Yang pasti kena rasa semua, bukan senang nak datang sini okay.

Pak John Steamboat & BBQ turut menyajikan hidangan surimi/ seafood & meat. Hidangan ini kalau takde memang tak completelah rasanya bila makan steamboat kan? Yang penting semua hidangan dekat sini membuat kita rasa lapar dan rambang mata, sampai tak tahu nak makan apa. Ada pelbagai jenis fishball, sotong kembang, black whole mussel, dory fish, groper fish head, abalone, salmon. dan macam-macam lagi.

Mana tak membuatkan selera orang tergodakan? Aturan makanan dia cukup menyelerakan dengan limpahan ais batu perghhh sedap wei Salmon ini!



google
Gang makan-makan I, bila dah makan memang taklah nak bergambar betol-betolkan. Asal boleh sudah! Lepas satu makanan ke satu makanan kiteorang makan, bila habis bangun balik rasa benda lain pula.

Gathering Butterfly Beauty Blogger at Pak John Steamboat & BBQ ini bermula pada pukul 12.00 tengahari until 3.00pm. Kira-kira, pukul 12.15 baru kehadiran semua datang. Bila our founder Tammy and the geng datang, kami diberikan tugasan untuk memeriahkan lagi suasana gathering ini. Hanya perlu check in, upload gambar gang makan, my favourtie food dan other task! Seronok gila, bila semua orang sangat-sangat friendly!

Our table before bersteamboat! Hidangan yang korang kena rasa bila datang ke Pak John Steamboat & BBQ ini adalah Premium Abalone Slices, New Zealand Lamb Slices, Australia Beef Slices dan juga Smoke Duck Breast. So Yummy!!

 DORY FISH & GROPER FISH HEAD - Enak tak terkata, nak lagi sedap boleh cicah dengan sos dia.

 Scallop style Tammy Lim

 My favourite food at Pak John Steamboat & BBQ off course Dorry fish. Sedap gila wei! Perapan rasa dia tak tahu nak describe macam mana yang penting memang sedap. Lagi sedap bila dapat cicah dengan sos masam-masam manis.

google
Selain steamboat, Pak John Steamboat & BBQ turut menyajikan hidangan buffet seperti Nasi goreng belacan, Nasi goreng udang, Bee Hoon Goreng, Cheesy Spaghetti, Sambal fish ball, Sweet sour chicken, curry fish head, roti canai, fried salmon belly, fried nugget, dan cucur jagung. Haritu aku sempat jugalah merasa cheesy spaghetti di sini, boleh tahan sedap jugalah.

Homemade sauce yang disediakan oleh Pak John Steamboat adalah seperti Spicy Thai Sauce, Super-Hot Chillies, Thai Green Chili, Chopped Scallions, Chopped Garlic, Light Soy Sauce, Oil Fried Onion, Chillies Oil dan banyak lagi.

Benda aku tak sempat makan haritu, DIM SUM. Akibat dah terlalu kenyang memang tak dapatlah nak sumbat lagi dalam perut. Maybe next time kalau aku pergi, benda ini kena rasa dulu kot. Rasa tak lengkap bila tak jamu hidangan pencuci mulut kan? Selain makanan berat, korang boleh juga merasai hidangan pencuci mulut seperti buah-buahan yang ada dalam peti ais, waffle pelbagai rasa, icecream, ABC dan air panas turut disediakan.

google

Rugilah kalau singgah Pak John tak pekena waffle dia. Tak sampai 10 minit dah siap! Bagitahu nak perisa apa, off course aku order perisa chocolate! 

Yang paling sudah semestinya dapat kenal kenalan baru seperti Fateen ini! Lawa sangat orangnya.

 Hot mummy blogger a.k.a kak Syafiera Yamin

 Yang paling penting mana-mana ruang dekat Pak John Steamboat & BBQ ini memang cantik untuk bergambar. Restaurant Pak John Steamboat & BBQ ini sesuai sangat untuk mengadakan sebarang event, company dinner, award nights, farewell & birthday party, seminar, media event, family day pun boleh memandangkan tempat ini luas dan ia mempunyai ciri-ciri restoran yang tampak elegan, selesa, besar, dan bersih sangat. Kalau nak privacy sikit boleh tempah bilik VIP.

 Pak John Steamboat & BBQ pilihan tempat terbaik mengadakan event dan HALAL steamboat.



Big thanks you to CS Chong for hosting our Butterfly blogger gathering. 


For more details about Pak John Steamboat & BBQ can go to;
Facebook: Pak John Steamboat & BBQ
Website: http://www.pakjohn.com/
Location: Lot LG-13A & LG-15, Lower Ground Floor, Ecurve. No 2A, Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara, Petaling Jaya, Malaysia.
Phone number: 03-7733 3913 (for reservations)

Thanks you for reading!

Read More»

Sunday, 23 July 2017

Pengambilan Kad Debit Pelajar KADS1M 2017 di Cawangan Setapak

Salam to all readers,

Jumaat baru ini, aku singgah ke Bank Rakyat, Setapak untuk pengambilan kad siswa. Expectation aku, tak ramai oranglah hari Jumaat. Alih-alih sampai sana dekat pukul 10.00. Dari jauh, perghh dah nampak budak-budak dah berkerumun beratur untuk pengambilan kad siswa. Penuh beb!

Aku pun muka confident je pergi, padahal email tak dapat lagi. Yang buat aku berani pergi sambil mengajak geng kepoci aku pergi adalah disebabkan status permohonan melalui website bank rakyat sendiri. Malam sebelum hari kejadian, sempat baca twitter yang mengeluarkan kenyataan, seandainya telah menerima ucapan TAHNIAH permohonan anda telah lulus, diminta untuk collect kad di cawangan sekian-sekian. Ada orang dapat dua-dua, semakan lulus, email pun dapat. Situasi aku pula, semakan lulus email pula tak terima sungguhpun dinyatakan email telah dihantar. 


Untuk membuat semakan status permohonan kad debit pelajar KADS1M 2017 boleh layari https://bppt.bankrakyat.com.my/semakan/

Semakan Status Permohonan KADS1M 2017 secara Online;
2. Kemudian masuk no ic korang
3. KLIK pada perkataan "SEMAKAN"

Kami berempat, isi permohonan bantuan kad pelajar ini bersama-sama, kesudahannya seorang lagi masih menunggu jawapan memandangkan status permohonan dia masih dalam proses. Lama gila, dari bulan 2 sampai la ini tak selesai lagi. Simpati sangat pada mereka yang sampai dah nak habis belajar macam dekat luar negeri dia, especially Sabah & Sarawak, bila balik kampung halaman masing-masing baru terima permohonan telah diluluskan. Dah terpaksa beli tiket semata-mata untuk pengambilan kad debit pelajar KADS1M 2017. 

Rasanya, pembahagian baucer buku seperti tahun-tahun sebelum ini lagi okay jika nak dibandingkan pembahagian kad debit pelajar KADS1M 2017. Ini pandangan akulah, tak tahulah pula korang memang suka cara ini, duduk berjam-jam dekat bank. Panas punggung dibuatnya, pukul 10.00 pagi sampai 12.30 tengahari baru selesai! Tapi kalau dah namanya urusan dengan bank, kalau boleh selepas subuh tu korang dah kena terpacak depan bank okay! Bukan bank rakyat je penuh, mana-mana bank mesti penuh punya orang baik hari kerja mahupun hari minggu. Orang Malaysia kan kaya.


google
Benda penting yang korang wajib bawa semasa pengambilan Kad Debit Pelajar KADS1M 2017;

1) Salinan kad pengenalan depan belakang [fotostat]
2) Salinan id kad pelajar depan belakang [fotosat]

*Make sure bawa IC dan ID pelajar sekali, nanti dia minta. 

p/s: Kad dah dapat, tapi masih belum bawa duit keluar. Masing-masing nak pakai duit, almaklumlah tengah bulan lagu ini. =)

Thanks you for reading!


Read More»

Thursday, 20 July 2017

Kawan aku naik pelamin! Tahniah Ainin Sufiah!

Salam to all readers,


Siapa sangkakan member-member zaman sekolah dah ramai yang mendirikan rumahtangga. Kejap sahaja masa berlalu, rasanya macam baru semalam kena jemur dekat koridor tak siapkan homework. 

Harini dengar cerita...
.
.
.
.
.

Wei, kau tau seorang ini dah kawin dengan si polan ini..
.
.
.

Seorang lagi dah anak 3 beb..
.
.
.

Hujung tahun ini pasangan 2 sejoli nak kawen beb. Kau pergi?
.
.
.

Minggu lepas si polan ini kawen. Kau pergi tak haritu?


Apa-apa pun tahniah buat mereka yang dah naik pelamin. Selamat pengantin baru! Memang menjadi trend sekarang kawin pada usia muda kan? Kalau dah sampai seru, kawin jerlah kan. Baru-baru ini, kawan aku satu class masa form 4 & 5 telah mendirikan rumahtangga. Memandangkan aku tengah cuti time tu, pergilah weddingnya. Lagi pula, memang dah lama tak jumpa member sekolah. Teruja bukan kepalanglah!

Rata-rata member sekolah aku semuanya bekerja, hanya 2 3 kerat sahaja yang sambung belajar. Tak kisahlah awak kerja mahupun sambung belajar kita tetap kawan. Ada seorang member aku kira bestfriends la, lepas form 5 dia terus kerja alih-alih loss contact dengan aku. Padahal satu kampung kot! Aku juga yang terhegeh-hegeh cari dia, bila ditanya kenapa kita tak macam dulu yeah. Katanya segan, dia kerja aku pergi sambung belajar. Tak terlintas pun aku taknak kawan dia kalau dia tak pergi sambung belajar. Semua ada bahagian masing-masing, mana tahu tak dapat sekarang di kemudian hari kau akan dapat. Cuma lambat dengan cepat sahaja.


Ainin ini memang ramai peminat dari zaman sekolah lagi. Orangnya manis bila berbicara alahai manja sahaja bunyinya. Dia yang duduk sebelah aku waktu form 4 and form 5. Tapi kerap jugalah Ainin ini jadi biskut kejap ada kejap takde. Pantang takde guru dalam class, lesap memanjang. Aku pula suka buat tahi mata dalam class. Itu pasal zaman sekolah menengah badan aku gempal. hahaha.. Pergi sekolah tidur, balik sekolah bantai tidur lagi. Mana tak membesar bagaikan Johan!

Cantik sangat dekorasi pelamin si nanin ini! I'm so jealous okay! Impian si nanin ni memang nak berkahwin sebelum umur 25 lagi, masa form 4/5 dulu kiteorang rajin juga bergosip. Tarket kawen umur berapa, nak lelaki macam mana, anak nak berapa, nama apa, nak laki orang mana. Perghh, galak sungguh perangai masing-masing kan! Termakbul jugalah impian si nanin ni nak bersuami sebelum umur 25 tahun. Tahniah!

Dari kiri Yatt dengan pasangannya Shah, suami Ainin, Ainin, Zuera, aku!

First time aku pergi kenduri kawen sampai 3 jam, ini semata-mata nak jumpa my kesayangan. Yatt dah kerja tengah kumpul duit nak kawen. Zuera pula dah kerja dan diam tak diam dah jadi tunang orang. Tak cukup korum lagi ini. Siapa lagi tak mai ini!

Seorang lagi ini takde, pengantinnya sibuk melayan tetamu. Kami jerlah geng budak perempuan melayu dalam kelas 4pa1/5pa1 dikala yang lain adalah budak cina. PA means budak-budak class prinsip perakaunan. Rindu dekat semua, tapi budak lelaki melayu seorang pun tak muncul. Hampehh betul!

Baju hitam sesat, tapi dia member zaman sekolah rendah sampai menengah lagi. Dari kiri, Farah, Yatt, aku, Ainin, Zuera, Deeana, and Nelly! Masing-masing dah bekerjaya, next aku pula. Tak sabar nak habis belajar hujung tahun ini! Amin!

My classmate since 2010 & 2011. Berapa kerat sahaja yang aku jumpa. Mana yang lain pun tak tahu da. Maybe 10 tahun akan datang, kalau terserempak pun dah tak cam. Masing-masing dah lain. hahaha..

Kalau korang jumpa member lama, korang tegur ke tak? Aku tegur!

Read More»

Tuesday, 18 July 2017

UNBOXING Althea Ramadhan Box!

Salam to all readers,


Orang tua-tua pernah berpesan kalau suka jangan terlalu gembira, karang menangis! Begitulah nasib aku, dimana dalam keterujaan menunggu parcel dari korea, bila sampai dekat tangan rasa nak menangis bila tak dapat kotak limited edition ramadhan box. Punya gigih aku shopping walaupun tengah pulun nak exam waktu tu, alih-alih kesemua barangan yang dipurchase dapat dalam wrapped bubble paper je. Huarghhh!! Haru rasanya.

Jealous jugalah pada orang-orang yang bertuah dapat limited edition ramadhan box Althea. Tapi tak mengapalah, bukan rezeki aku nak dapatkan. Yang penting barangan dalam parcel tersebut cukup. Jujurlah aku cakap, aku memang tak pernah bermakeup, baru tahun inilah aku berjinak-jinak bermakeup + bergincu, tu pun aku tadah muka pada kawan aku. Kalau pakai sendiri karang, tak memasal sepesen badut.

Anyway, barangan yang aku beli dekat Althea adalah basic yang nak kena pakai hari-hari. Sungguh aku tak pernah pakai sunblock mahupun moisturizing.  Lepas makcik aku cakap, sunblock kena pakai hari-hari sungguhpun muka kita problem or berjerawat tau! Sebab kita selalu keluar dan sering juga terdedah pada cahaya matahari. Nak taknak kena pakai, tengah muda inilah kena jaga nanti dah tua lagi payah nak dirawat.

google
Antara barangan yang aku beli dekat Althea adalah;

1. Etude House [Sunny Side Up] Sunprise Leports Waterproof SPF50+ PA+++
2. Etude House Correct & Care CC Cream
3. Mineral Cover Fit Concealer [color 02. Natural Beige]
4. Macaron Cream Filling Cheek


Etude House [Sunny Side Up] Sunprise Leports Waterproof SPF50+ PA+++


Kalau beri makeup ataupun skincare aku selalu rujuk housemate aku. Dia punya skin cantik bakk hang. Jealous okay, dan dia juga ada berbundle-bundle koleksi skincare, makeup keluaran korea! Etude House [Sunny Side Up] Sunprise Leports Waterproof SPF50+ PA+++ ini pun dia yang syorkan aku pakai. Sebab semua keluaran Etude House boleh tahan bagusnya. Lepas cuci muka bersih-bersih, apply toner, then sapu moisturizer, baru apply sunblock ini. Sunblock ada banyak jenis. Yang aku beli ini jenis cecair, pakai sikit sahaja dah menyerap keseluruh muka. Rasa glowing pula lepas pakai. Kalau nak pakai sunblock etude house ini, dinasihatkan shake terlebih dahulu baru apply dekat muka. Harga asal RM64.00, sekarang tengah ada sales sebanyak 26%. Boleh dapatkan dengan harga serendah RM47.00 sahaja. 

Etude House Correct & Care CC Cream

Selain sunblock, aku beli Etude House Correct & Care CC Cream juga. Nasib baik parcel ini sampai sehari sebelum nak raya. Dapatlah pakai. Lepas apply sunblock dekat muka, baru boleh pakai CC cream. Aku lebih suka CC cream berbanding BB cream. CC cream dalam pada nak bagi kulit nampak smooth dia sedikit sebanyak mampu merawat kulit sekali. 

Althea Says: Whoa, 8-in-1? Talk about a CC cream that's hard to beat! Etude House's Correct & Care CC Cream hydrates, brightens, evens out, smoothens, prevents aging, relieves skin stress, protects from the sun and creates a lumimous canvas for a flawless complexion (wow, that's a mouthful). This works great under foundations as a primer or worn on its own for natural coverage. Take your pick between Silky for a fresh, satin finish or Glow for lovely, dewy skin.

Alhamdulillah, sepanjang aku pakai takde pula kulit aku rasa panas atau menggelupas. Rasa lembut je lepas apply. Dah pakai cc cream baru boleh apply compact powder.  Ini jerlah skincare yang aku pakai hari-hari. Etude House Correct & Care CC Cream ini ada 2 jenis tau, #1 Silky dan satu lagi #2 Glow. Aku guna #1 Sliky, texture dia pekat dan bila pakai nampak natural je. Nak nampak lagi cun, after pakai cc cream ratakan dengan compact powder. Aku pakai loose face powder body shop memandangkan compact powder mahupun bb cushion sekalipun memang tak sesuai pakai. 

Mineral Cover Fit Concealer [color 02. Natural Beige]

Bila dah apply cc cream dan loose face powder sekalipun, lingkaran gelap bawah mata masih nampak juga kan? Kadang-kadang bekas jerawat yang tinggalkan bekas hitam pun jelas kelihatan. So haruslah ada concealer. Aku baru pakai sekali, tak berapa berkenan sangat texture dia pekat, kalau nak pakai sikit je. Disebabkan duta Innisfree ini boyfriends aku jadi aku belilah concealer keluarannya. Candangnya nak beli sunblock keluaran jenama Innisfree juga, alih-alih dah habis stok. Kalau beli dekat store Innisfree yang ada dekat Malaysia ini boleh tahan jugalah harganya. Better beli direct dekat Althea. Harganya hanya RM26.00 sahaja masa aku beli ini. Kalau nak tutup cela bolehlah apply ini before pakai loose face powder. Kalau nak tahu mineral cover fit concealer ini ada 3 jenis texture, 01 untuk putih melepak, 02 Natural Beige tak putih dan tak gelap, 03 untuk tampak lebih gelap. Aku pilih 02 sesuai dengan warna kulit aku. Tak berapa gelap dan tak berapa nak cerah. Harga pun affordable, jika nak dibandingkan dengan jenama lain.

google
Macaron Cream Filling Cheek

Tengok orang muka blushing tang pipi, kita pun nak juga. Macaron Cream Filling Cheek ini tengah sales dekat Althea.kr, harga asal RM54.00 ada discount 42% jadi boleh dapatkan harga serendah RM31.00 sahaja! Jimat sikit. Macaron Cream Filling Cheek ada 6 jenis colour, iaitu Cassic Berry, Cherry Blossom, Apricot Gem, Coral Choux, Rose Caramel dan satu lagi Apple Cinnamon. Semua warna cecantik, banyak-banyak warna aku pilih Rose Caramel, warna dia tidak terlalu cerah tak terlalu gelap. Warna soft, tak berkesempatan lagi memandangkan brush makeup takde. Tengah tunggu barang dari SG shop sampai baru boleh pakai. hehehe..

Sebenarnya, aku tak pandai nak review produk makeup memandangkan aku pun jarang guna. Aku share apa yang aku guna pakai sahaja. Sekarang baru berjinak-jinak nak pakai, masih bertatih belajar dekat youtube. Sekarang semua benda dihujung jarikan, nak dengan taknak sahaja. Kalau awak kulit sensitif macam saya janganlah berani-berani pakai local product, better terus tanya pakar dan guna barangan di farmasi. Okay? ;)

Kalau nak dapatkan barangan skincare dan makeup keluaran Korea boleh direct beli dekat https://my.althea.kr/ Dijamin selamat yang bestnya semua item tu direct dari Korea okay. Bukan ciplak punya. Yang bestnya bila shopping dekat Althea mesti dapat box yang cantik-cantik. Nasib aku je kali ini tak berapa nak luck. hahaha.. See you next entry!

Read More»

Tuesday, 11 July 2017

Apa yang menarik di FashionValet?

Salam to all readers,

Bila sebut FashionValet sahaja mesti dalam kepala otak korang tu bayangkan "tudung mahal harga ratusan ringgit" je kan? Pernah menjadi viral di instagram dan juga di twitter gara-gara sehelai tudung sampai RM700 ringgit. Orang yang suka baca statement lagu ini rajinlah retweet lepas tu pandai pula bagi ceramah dekat orang di luar sana. Dari beli tudung "duck" better aku beli tudung bawal, shawl 10kodi dekat jalan tar. Ada juga yang berkata baik aku simpan duit beli kereta. Persepsi masyarakat yang tidak membina langsung bagiku. Makin korang kutuk mahupun kecam FashionValet makin maju bisnes mereka okay! 

google

Apa itu FashionValet?
Unravel online shopping at FashionValet! Founded in 2010 with the aim of bringing the latest fashion trends to your doorstep, FashionValet is Malaysia’s first and hottest online fashion store!

We offer a wide range of ready-to-wear garments for women, accessories and handbags, from chic classics to edgy statement pieces. Proud to carry the best of Malaysia’s home-grown brands and designers, FashionValet continues to strive to bring you the hottest names in Asia!

Our What’s New page never fails to excite as we update our selection of trendy items daily. There's always a bargain under the Sale category and we have many new features like our loyalty point system, FV Rewards and Gift Vouchers!

FashionValet creates a lifestyle of convenience by simplifying your shopping experience with a fresh new look and a dedicated customer service team who can assist with your online shopping dilemmas, whether it's offering styling tips or answering your queries.

Vivy Yusof dan suaminya Fadza Anuar merupakan pengasas FashionValet ini. I love Vivy Yusof style, yang selalu update ootd dia menerusi instagram. Sedikit sebanyak membantu orang yang diluar sana untuk tampil cantik yang confident! Bukan senang nak dapatkan confident level yang tinggi dalam penampilan diri. 

Antara barangan yang boleh didapati di FashionValet?

Koleksi FashionValet bukan hanya tertumpu pada Duck scarf sahaja malahan pelbagai jenis barangan dan brand yang terkenal korang boleh dapatkan di sini. Pendek kata, macam-macam ada antaranya aksesori wanita, kasut, apparel, beauty produk, pakaian lelaki, wanita dan juga kanak-kanak turut disediakan. 

Bagi mereka yang menggilai baju-baju pereka fashion terkenal seperti keluaran Aere, Rizman Ruzaini, Afiq M, Alia B., FZK by Fitri Zainal dan macam-macam lagi boleh direct dapatkan menerusi FashionValet website.

Kalau diikutkan range harga koleksi barangan di FashionValet memanglah expensive, tapi kita nak pakai barangan berjenama, grand, berkualiti tinggi, trending, verstyle, haruslah berani berbelanja. Yang pasti berbelanjalah ikut kemampuan. Tak perlu kondem orang tu beli lebih kau perli dia "untunglah banyak duit boleh shopping dekat FashionValet".

Mana tahu orang tu berhempas pulas kerja, ada spent duit sikit untuk beli koleksi barangan FashionValet tak ke kau dah dapat dosa. Kalau yang rajin survey or shopping online menerusi FashionValet website pasti tahu dan amat memahami apa best dan menarik di situ.

Kalau diikutkan tak semua barangan koleksi FashionValet berharga ratusan ringgit. Hakikatnya ada sahaja barangan yang bawah RM100. Tak percaya boleh tengok ini!


google
Bagi mereka yang suka berfesyen mengikut perkembangan terkini, trending, tampak elegen boleh shopping di FashionValet. Apa salahnya berbelanja untuk kepuasan diri sendiri kan? Kalau student boleh berhempas pulas kumpul duit raya semata-mata untuk membeli tudung duckscarves, inikan kita yang dah bekerja. Sungguhpun aku tak membeli, tapi aku dah ada 2 koleksi barangan FashionValet. Jangan jeles okay!


Nak tahu lebih lanjut mengenai FashionValet boleh layari;


Read More»

Friday, 7 July 2017

Eversoft | Pembersih Wajah yang diformulasikan 100% daripada Ekstrak Organik

Salam to all readers,

Dari zaman mak kita jenama Eversoft ini memang cukup popular. Ada sorang member ini memang peminat tegar jenama Eversoft, sampai sekarang muka dia sentiasa bersih, seketul jerawat pun takde. Memang padanlah kulit wajah cantik berseri kerana pencuci muka Eversoft ini berasaskan formulasi Jepun dan ianya 100% daripada Ekstrak Organik.

Kalau nak tahu jenama Eversoft ini dah mula berada di pasaran lebih dari 30 tahun tau! Betapa hebat penangan jenama Eversoft ini di negara kita. Benda kalau dah bagus mahal macam mana sekalipun orang akan setia punya tambah-tambah produk Eversoft ini berasaskan 100% ekstrak organik. Siapa tak suka kan?

Eversoft memang cukup popular dalam kalangan remaja Malaysia di mana pembersih wajah Eversoft mampu membersihkan wajah secara menyeluruh, minyihatkan kulit, kekal remaja serta cantik berseri!Kalau nak tahu, membersih wajah merupakan perkara paling penting untuk mendapatkan kulit yang sihat samada korang menggunakan alat solek ataupun tidak. 

Yes! Membilas air semata-mata tidak mencukupi, kini Eversoft hadir dengan lebih manfaat untuk lebih kebaikan. Produk  ‘jimat masa’ ini menggabungkan langkah pembersihan yang pelbagai dalam 1 produk - EVERSOFT™ 100% Organic Tomato Micellar Cleansing Water yang bertindak menanggalkan solekan, membersih dan menyegarkan kulit; manakala EVERSOFT™ 100% Organic Yuzu 2 in 1 Cleanser & Toner sangat sesuai bagi individu yang tidak menggunakan solekan. Menggunakan formulasi berasaskan bahan dan teknologi dari Jepun, pembersih baharu ini bebas daripada paraben, SLS, alcohol serta minyak mineral. 

Dua pembersih wajah baharu EVERSOFT™ ini memberi lebih dari sekadar pembersih asas.


EVERSOFT™ 100% Organic Yuzu 2 in 1 Cleanser & Toner 

EVERSOFT™ 100% Organic Yuzu 2 in 1 Cleanser & Toner terhasil daripada formula gabungan 2 langkah pembersih kepada 1. Manik-manik merah jambu diperkaya dengan Tea Tree Oil dan Vitamin E yang membersih jauh kedalam kulit untuk menarik kotoran, manakala ekstrak organik buah Yuzu membantu meredakan kemerahan kulit, mengurangkan pembentukan jerawat, dan membuang cela pada wajah. Pembersih ini membersih dan mencerah dalam satu langkah tanpa meninggalkan sebarang kotoran. Langkah ini boleh diteruskan dengan penggunaan serum serta pelembab sebagai pelengkap kepada rejim penjagaan kulit wajah.


EVERSOFT™ yakin EVERSOFT™ 100% Tomato Micellar Cleansing Water 

EVERSOFT™ 100% Tomato Micellar Cleansing Water merupakan pembersih wajah yang lembut dan berkesan untuk menanggal solekan dan membuang kotoran. Diperkaya dengan ekstrak organik Tomato yang tekenal dengan ciri-ciri antioksida bagi melawan radikal bebas yang disebabkan oleh sinaran UV dan pencemaran, pada masa yang sama menyegarkan kulit serta mengecilkan pori. Produk ini turut mengandungi Bio-Hyaluronic Acid bagi mengekalkan lembapan dan mencegah nyahidrat. Ia menjadikan kulit wajah terasa bersih dan lembab sentiasa. Dengan pembersih solekan yang tidak memerlukan bilasan air ini, pengguna boleh melangkau langkah membersih wajah dengan buih pembersih serta penggunaan toner. Korang hanya perlu memakai pelembab setelah menanggalkan solekan dan siap!

EVERSOFT™ Cleansers diperbuat daripada formulasi yang lembut pada kulit wajah dan berkesan untuk membersih jauh kedalam tanpa mengeringkan kulit sambil mengekalkan keseimbangan lembapan secara semula jadi. Setiap bilasan membekalkan kulit anda dengan nutrien agar kulit semakin cerah dan sihat sentiasa.

Pembersih dan pembersih dengan air EVERSOFT™ ini sangat sempurna untuk membersih dengan cepat, pada harga yang berpatutan dan hasil yang menakjubkan. EVERSOFT™ 100% Organic Yuzu 2 in 1 Cleanser & Toner hadir dalam bentuk botol pam bersaiz 150ml pada harga RM17.80 (Semenanjung)/ RM18.70 (Sabah & Sarawak)* manakala EVERSOFT™ 100% Tomato Micellar Cleansing Water juga hadir dalam bentuk botol pam bersaiz 300ml pada harga RM22.90 (Semenanjung)/ RM24.00 (Sabah & Sarawak) dan boleh didapati di semua pasaraya utama, pasaraya besar dan farmasi seluruh negara.

Thanks you for reading!

Read More»

Wednesday, 5 July 2017

Percubaan Pertama Masak Laksa, Nasib Baik Menjadi!

Salam to all readers,




Boleh dibilang dengan jari, berapa kerap sangatlah aku menjengah ke dapur. Kalau duduk rumah sewa, paling-paling aku akan masak sardin tak pun sambal ikan bilis garing. Paling latest cubaan masak nasi lemak dekat rumah sewa, nasi baik menjadi. Yang bestnya, lepas kekenyangan terus bantai tidur. Memang tak produktif langsunglah. Dekat rumah sewa, aku jarang nak makan mahupun masak. Memandangkan aku pun kerap balik ke rumah mak. 

Entah kenapa, sekarang ini baru teringin nak cuba-cuba memasak. Aku taklah pro macam mak aku, semua benda dia boleh masak dan orang sukakan makanannya, sampaikan hari-hari minta untuk dimasakkan. Yang membuatkan aku berminat nak memasak bila kerap kali menengok ig someone ini, rajin sungguh dia memasak, dan deko rumah dia cantik-cantik kongsikan di laman sosial. Kadang-kadang, benda macam inilah yang naikkan semangat kita apa orang kata ada hati juga nak buatkan. Bukannya tengok membabi buta, yang baik jadikan ikutan yang tak berapa baik jadikan teladan gitu.

Buat masa ini, aku masak apa benda yang aku rasa nak makan terlebih dahulu. Tambah-tambah sekarang tengah cuti, daripada membesarkan bontot, ada faedahnya aku rajin-rajinkan diri masuk dapur belajar masak. Kali ini, aku cuba masak LAKSA! Aku baru tahu laksa ini, ada macam-macam jenis, ada Laksa Penang, ada Laksa Johorlah, Laksa Sarawak, yang penting kalau dah ada rupa macam laksa tu Laksa jugalah aku panggil!

Bila aku dah semangat nak memasak ini, rajin pula mak aku bawa pergi Pasar Banting, cari bahan-bahan nak buat Laksa ini. Semangatlah dia, anak dia yang selalu dok dileterkan dulu-dulu dah berjinak-jinak ke dapur. Okaylah tu, semua bahan-bahan mak aku yang tolong carikan dekat pasar, kalau nak harapkan aku, daun kesum tu pun aku tak tahu rupanya macam mana. Daun kesum dengan ketum pun aku tak dapat bezakan. Jom ikuti, cara-cara membuat Laksa yang simple dan sedap!

Antara bahan-bahan yang diperlukan;
Laksa
10 ekor ikan (tak kisah ikan apa kembung, sardin, parang, ataupun tenggiri) - rebus & ambil isi
1 biji bawang besar
15 bawang merah
1 calit belacan
1 setengah cili mesin/ kisar
17 asam keping
2 bunga kantan - belah 4
1 ikat daun kesum
Garan

Bahan-bahan untuk hiasan;
Telur - rebus belah dua
Salad - hiris
Timun - hiris
Tomato - potong kecik2
Daun Pudina - kalau suka
Bawang Besar - hiris
Cili hidup - hiris
Limau kasturi - belah 2
Cili padi - kalau suka
Otak udang - kalau suka

*Bahan hiasan ini kalau ada yang taknak letak pun takpe, guna sahaja apa yang ada dekat dapur. Resepi ini aku dapat menerusi laman blog Azie Kitchen. Sangat-sangat membantu untuk sumber rujukan memasak!

Cara-cara memasaknya;
Mula-mula harus direbus ikannya terlebih dahulu dan air rebusan ikan tersebut perlu disimpan untuk dijadikan kuah. Kemudian, ikan tersebut perlu diblend, kalau blend isi ikan tersebut tak perlulah sampai hancur nanti nak makan baru terasa isi ikan tu. Manakala,  bahagian kepala dan juga tulang ikan perlu diblend dan ditapis airnya. Sebelum terlupa, ikan yang aku guna untuk masak laksa ini adalah ikan sardin. Murah pun murah!



Kemudian carilah periuk belanga mana yang korang berkenan untuk masak kuah laksa ini.Punya canggih periuk aku amek alih-alih pakai periuk nasi juga bila kuah terlebih-lebih. Curahkan sahaja ikan yang dah diblender sekali dengan air rebusan tadi dalam periuk. Kemudian, masukkan sekali bawang yang telah dikisar bersama belacan, cili mesin ke dalam air rebusan ikan. Masukkan asam keping, daum kesum dan bunga kantan. 




Jangan lupa, masukkan sekali isi ikan yang dikisar halus, yang dikisar kasar dan juga isi ikan yang telah dicarik-carik. Masak kuah laksa ini dinasihatkan gunakan suhu api yang perlahan dan tunggu sampai ia merenih. Letaklah garam secukup rasa. Kalau tak berapa nak rasa asamnya, tambahlah asamnya, sama juga kalau tak cukup garam tambahlah garam. Semuanya pakai agak-agak sahaja. Kalau nak ikut sejibik resepi kak Azie memang tak berasaplah dapur. Gunakan sahaja bahan yang tersedia dekat dapur sudah cukup memadai.


Sambil menunggu kuah laksa ini siap, bolehlah rebus laksanya juga. Rebus laksa lagi senang lebih kurang macam spagetti cuma tak perlu bubuh minyaklah cuma bubuh garam tunggu air mendidih barulah masukkan laksa. Tak sampai 15 minit dah siap! Bila kedua-duanya dah siap, kepekatan dan rasa kuah laksa dah cukup rasa boleh hidangkan dalam mangkuk untuk dijamu selera. 

Petang-petang pekena laksa memang syok! Jangan lupa, taburkan bahan hiasan dalam laksa biar tampak lebih menarik dan menyelerakan! Hasil tangan mengidal hiris bawang, besar-besar dihirisnya. Bising mak aku!

Kalau ada timun lagi best! Lupa pula nak beli timun dekat Pasar Banting, dah balik rumah baru teringat, jawabnya kita gantilah apa-apa sayur yang ada dalam peti ais. Tak gitu?

 Inilah hasilnya bila dah siap! Walaupun pertama kali membuat, sedaplah juga rasanya. Cuma kena tambah sikit asam dalam kuah laksa sebab ada rasa tawau sikit kata mak aku. Lain okay! See? Tengok oranglah, cis berlagak tak sudah!

 Belanja lagi !

Enjoy! Kalau tak tahu nak masak apa petang-petang tu, bolehlah cuba masak laksa ini. Tak lama mana pun, campak-campak dah siap!

Tadaa! Next? Agak-agak nak masak apa pula lepas ini ya? 

Thanks you for reading!

Credit: Azie Kitchen


Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com