Sunday, 17 September 2017

5 Ciri-ciri yang Wajib Korang Perlu Ambil Tahu Sebelum Menyewa Rumah/Bilik

Salam to all readers,


Pada awalnya aku tak berniat pun nak share benda ini menerusi laman blog aku. Tapi nak buat macam mana, dah lama aku perhatikan je, diam tak semestinya kita suka, bersuara nanti ada yang bermasam muka. Aku ini jenis orang yang suka memerhati, benda baik aku follow benda tak baik aku unfollow.

Ini cerita mengenai rumah sewa, masa awal-awal aku masuk belajar di UniKL aku stay asrama yang dorang provide kan selama 1 sem. Lepas tu, pepandailah cari rumah sewa. Nak taknak memang kena cari jugalah rumah sewa yang berdekatan dengan kampus. Aku dengan 2 orang roomate aku masa dekat asrama memang kamcing, so kami decide stay bersama dan cari lagi beberapa lagi orang kenalan yang nak stay 1 rumah dengan kami.

Sewa rumah area KL memang mahal, ada yang cecah RM2200 sebulan. Aku punya rumah RM1800 sebulan, total orang dalam rumah 9 orang. Kira sebulan RM250 jugalah kalau campur utilities sekali. Aku tak kisah rumah tu besar or kecik sekalipun, atleast BERSIH!!

Bila kita stay reramai, bukan semua orang boleh bertolak ansur dengan kita bab-bab kebersihan. Bila kita dah sapu sampah harini, belum tentu esok dia nak sapu pula, bila kita cuci tandas minggu ini, belum tentu dia cuci tandas minggu depan, bila kita tutup suis kipas dekat depan, belum tentu dia nak tutup bila dia keluar rumah, bila kita dah serinding pinggan, belum tentu dia nak cuci pinggan mangkuk yang dia dah makan. This realiti!

Kalau peti sejuk pula? Bayangkan kalau seorang ada 4 jenis makanan nak disumbatnya dalam peti ais. Kalau sembilan sembilan orang nak sumbat barang dalam peti ais tak ke macam crowded dalam peti ais. Kalau ingat barang apa yang dia letak takpe juga, ini jenis pesen pelupa. Sayur naik hitam still ada dalam peti. Kau rasa? Air tumpah dalam peti sejuk, sorang makhluk pun tiada inisiatif nak lap ke apa.

Alhamdulillah, dalam pada hati terluka dengan perkara-perkara macam ini kami mampu stay bersama selama 2 tahun. 2 tahun beb? Sado juga hati ni stay lelama kan? hahaha.. Bila dah tamat kontrak, dan masing-masing dah balik negeri memasing sedih la juga kan. Sebelum aku keluar rumah ini, aku kenalah cari rumah lain or bilik lain untuk aku stay. Memandangkan aku dah nak start praktikal.

So, aku decide cari rumah menerusi MUDAH.COM dan juga IBILIK.COM. Bajet aku untuk sewa rumah RM300 sebulan termasuk api air. Lebih kurang sewa bulanan rumah yang aku pernah stay sebelum ini kalau boleh. Hampir 2 minggu jugalah aku usha rumah/bilik yang sesuai untuk aku menginap. Adalah 4 5 bijik buah rumah yang aku rasa berkenan bila tengok facilities dan gambar dorang providekan. Aku malas nak mention rumah tu area mana, tapi cukup famous area universiti. Rata-rata yang stay situ adalah student macam aku ni hah.

Satu rumah dah cancel bilamana dah ada orang bank in deposit terlebih dahulu. Boleh pula macam tu ya. Tapi takpelah, ada lagi beberapa buah rumah untuk aku terokai. Bila tiba hari nak pergi tengok rumah, hati dah rasa macam tak sedap. Tak tahulah kenapa kan.

Bila aku dah sampai area rumah tu, aku terus call akak tu kata dah sampai. Kemudian dia suruh aku naik tingkat berapa tah tak ingat pula. Aku pergi dengan sorang member aku lagi, suruh dia bagi pandangan jugalah okay ke tidak. Sampai-sampai depan lif dah gerun, dengan tiada lampu area situ, yang tak boleh bla nombor tak naik pula tu dekat lif.

Sampai-sampai depan pintu masuk rumah orang yang konon aku nak menyewa tu, ada pelekat ayat kursi. Aku dah mula bersangka baiklah, alhamdulillah orang dalam rumah ni solat. Kebetulan, bila aku sampai rumah tu ada sorang keluarga ini juga nak datang tengok rumah yang sama. Rasa budak universiti yang baru nak masuk belajar, sebab mak dia pun naik sama. Sempatlah bertegur sapa dekat situ.

Tak sampai 5 minit, tuan rumah buka pintu, bila buka rasa macam baur-baur yang tak menyenangkan. Kenalan yang buka pintu tu ramahlah juga, yang aku tak tahan persekitaran dalam rumah tu. Makcik yang bawa anak dia datang tengok rumah tu pun tak sampai 5 minit dah lesap. Yang aku ini lebih kurang 10minit jugalah dalam rumah tu nak tengok ok ke idak.

Masuk-masuk je,

Lantai berpasir..

ruang tamu bersepah..

Keliling penuh baju tak berlipat..

Rak tv dah boleh buat bedak dekat mukalah katakan, penuh habuk..

Menyusul dekat bahagian bilik pula, bersepah-sepah (tinggal ruang tengah untuk aku kalau jadi masuk)..

Bilik besar, kalau kemas elok-elok, cantik je, selesa pun selesa...

Dalam bilik air pula, masyallah macam tak pernah cuci!! Aku nak meraung kat situ juga rasanya. Kadang-kadang, aku terfikir juga macam manalah dorang boleh menjalani kehidupan seharian dalam keadaan rumah sebegitu rupa. Aku masuk rasa serabut, ni kan nak stay dekat situ lagi serabut.

Wahai kaum wanita, sungguhpun kau student, mahupun bekerja sekalipun pleaseee la jaga KEBERSIHAN. Awak berangan-angan nak rumah besar, deko rumah cantik-cantik, ada maid bagai, lelaki nak hensem je, hantaran nak tinggi je, kalau rumah sewa tak terbela jangan berangan-angan macam kau CINDERELLA boleh tak.

Member yang teman aku pun tak suka kalau aku duduk situ, siap dia perli aku lagi kalau aku stay situ mesti aku duduk atas tilam aku je tak keluar-keluar. hahaha.. Aku pun bengap juga mula-mula tu, mana taknya siap tanya esok kalau nak letak barang boleh ke? Beriya macam aku nak duduk. Hati kata lain, mulut kata lain. Kesudahannya, aku whatsapp dekat dia cakap tak jadi nak stay situ. Tamatlah ceritanya di situ..

Ini kira paling teruklah aku pernah jejak, sebelum-sebelum ini ada juga jengah rumah kotor tapi boleh pejam mata lagilah. Kalini memang tak terpejam dik aku. So korang,  before korang nak menyewa rumah pergilah tengok-tengok rumah tu macam mana keadaannya, bukan hanya menerima gambar melalui whatsapp je terus approve.

Sini, aku nak kongsikan perkara-perkara yang korang wajib ambil tahu before nak menyewa bilik/rumah.

google


5 Ciri-ciri yang Wajib Korang Perlu Ambil Tahu Sebelum Menyewa

1) Persekitaran

Yes, first pergilah tengok tempat yang korang nak stay tu. Jangan sesekali percaya gambar yang mereka update tu. Kalau memang elok alhamdulillah, buatnya yang sebaliknya memang haru hidup. Tengok-tengok juga keadaan sekeliling selamat ke tidak. Macam aku ini, memang 100% bergantung dengan public transport, so nak taknak memang kena cari area dekat-dekat public transport seperti bas, lrt, monorail, MRT, mesra grab pun dah rasa bersyukur gila.

2) Berkenal-kenalan dengan orang rumah
Kita bukan nak stay sehari, at least beberapa bulan jugalah kan? Nak taknak, hari-hari kau kena hadap muka yang sama kan? Jadi, pergi tengok berkenal-kenalan dengan orang yang kau nak menyewa, boleh dibawa berkawan ke tidak. Kalau korang memang dah kenal each others takpelah juga. Alhamdulillah, orang rumah aku sebelum ini okay-okay je, takde lagi yang bawa balik jantan ke rumah. Jangan terkejut, duduk sama-sama perempuan dekat bandaraya Kuala Lumpur ini, kalau ada member bawa balik lelaki masuk dalam rumah. Yes, memang ada terjadi dekat rumah kawan aku stay. Jadi, berhati-hatilah pilih kawan.

3) Kemudahan
Kalau boleh carilah rumah sewa yang berdekatan dengan kedai runcit, kedai makan, ada 7eleven pun dah rasa bersyukur sangat tau. Mana tahu, ada emergency case bolehlah bergerak laju ke kedai tu. Kemudahan ini juga termasuklah berdekatan dengan public transport macam bas, lrt, monorail, MRT, grab dan lain-lain lagi. Tak semua student mempunyai kenderaan sendiri kan? Rata-rata student mesti menggunakan public transport kan? Jadi, bagi mengurangkan beban atau nak jimatkan masa carilah rumah sewa berdekatan dengan public transport dan dengan kedai runcit.

4) Berkenal-kenalan jiran tertangga
Rumah sebelum ini adalah juga jiran tertangga yang kiteorang selalu bertegur sape, tapi mereka ini jenis duduk rumah tak keluar-keluar jadi jaranglah nak terjumpa. Maybe, seminggu sekali baru bertembung. Yes, korang perlu kenal jiran tertangga area rumah tu. Kenal-kenallah yang mana boleh dibawa berkawan, yang tak boleh tak payahlah layan. Sebab, mana tahu andai kata rumah kita ada problem, bolehlah minta pertolongan orang sebelah rumah.

5) Bertolak ansur & belajar untuk lebih bertanggungjawab
Bila duduk ramai-ramai mesti ada benda tak puas hati punya. Bila ditegur sentap sendiri, then buat lagi. Nama pun duduk satu rumah, jadi tolonglah bertolak ansur sikit bab kemas rumah. Kalau korang memang baka pemalas, pleaselah kemas tempat korang tu elok-elok, bagi sedap mata memandang. Dan bila dah bagi jadual bertugas buang sampah/ cuci bilik air, tolonglah belajar bertangungjawab lakukan bersama-sama. Ini tak, bila penuh je muka yang sama juga buang sampah. Bila bilik air kotor je, muka aku gak yang kena cuci. Kalau rumah sewa pun kau dah tunjuk perangai pemalas, rumah kau sendiri akan datang aku dah tahu macam mana.

Dalam Islam pun, kita ditegaskan untuk menjaga kebersihan terutama kebersihan diri kita, tempat ibadat kita termasuklah kebersihan di bilik air. Bila tengok orang mengemas ataupun orang tu terlebih pembersih kenapa kita takde perasaan malu atau mengambil inisiatif untuk mencontohi mereka. Sebaliknya, ramai dikalangan kita lebih gemar memilih hidup dalam keadaan tidak bersih.

Bengang punya pasal, kemain panjang pula entry kali ini. Korang ada ke pengalaman cenggini, cuba kongsi sikit dengan aku ni hah? hahhaha..

Thanks you for reading!




6 comments:

  1. Thanks for tips. Jarang orang nak share benda-benda gini.

    ReplyDelete
  2. The first thing yang saya ambil berat pasal rumah/bilik sewa ialah kebersihan dan keselamatan rumah tu. Kalau salah satu slack memang saya tak sewa situ.

    ReplyDelete
  3. Bab bertolak ansur tuh yang payah..bukan nak berkira tapi kalau kita jer asyik buat itu ini padahal dalam rumah semua orang pon guna facilities yang ada. kita sama sama menyewa sama samalah kemas semua benda. Susah susah! skg nih pon tgh cari bilik sewa.taknak rush2 dah kali nih..nak pilih yang betul2..

    ReplyDelete
  4. Tips yang bagus. Terima kasih berkongsi.

    ReplyDelete
  5. terimakasih atas informasinya, dan jangan lupa kunjungi kami di http://aromaessen.com

    ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com