Saturday, 7 October 2017

Food Review: The best Snowball Bingsoo at Avenue K, Kuala Lumpur

Salam to all readers,

Gara-gara Sufian Suhaimi dah bertunang dengan Elfira Loy semalam, harini aku membawa diri merawat luka dihati. Ecewahh.. Padahal si Sufian kenal kau pun tidak, perasan je lebih. Ditambah pula dengan member duduk whatsapp dalam group bagitau pian dah tunang, padahal aku bukan minat sangat pun dekat dia. Aku suka dengar lagu dia je.

Alhamdulillah, 2 minggu sudah jalani latihan industri, berbaki lagi 13 minggu. Tak sabar pula rasanya nak habis. Seminggu 6 hari kena kerja, masuk pukul 9, balik paling lewat pukul 6 setakat ini. Balik pengsan! hahaha.. Harini dapat balik awal, so dapatlah jalan-jalan pusing mall tadi. 

I whatsapp kak nina, makanan apa best makan petang-petang macam ini. Lama jugalah menanti dia reply, memandangkan dia dah balik hulu (line internet pun terbatas). So, dia suggest aku makan "Snowball Bingsoo". Aku pun tak pernah apakah binatang ni. Cuba google, ooo baru tahu, makanan "Real Korean Snow Desserts". 

Aku tak sure Cafe Snowball Bingsoo ini ada berapa cawangan dekat Malaysia, yang aku pergi ini outlet dekat Avenue K, Kuala Lumpur. Cafe dia lebih kurang style cafe starbuck, coffee bean, secret recipe pun ada juga. Aku suka element dan suasana dalam kedai ini, verstyle gitu, menjamu selera sambil mendengar alunan muzik kpop. Nama pun cafe korea kan, takkan nak pasang lagu hindustan pula kan?


google
Masuk-masuk je dalam cafe ini terus ambil order, baru ambil seat. Main menu di cafe ini sudah semestinya Snowball Bingsoo ini, akan tetapi ada juga menu lain untuk korang rasa seperti kek, maccarone, manggi samyang pedas tu pun ada kalau nak rasa. Tujuan utama aku datang cafe ini hanya nak mencuba "Real Korean Snowball Bingsoo" ini je pun, so aku ambil order untuk bingsoo ini je.

google

Snowball Bingsoo ini ada banyak jenis, kalau yang biasa around RM7. Manakala kalau nak yang topping oreo, strawberry, chocolate dan banyak lagi tu lain harga. Aku ambil perisa yang aku suka makan dan kena bajet dengan aku jerlah ya iaitu "Snowball Bingsoo Oreo" size medium RM10 sahaja! Size medium pun dah kenyang ini kan size large. 

Jom belanja gambar sikit "Real Korean Snowball Bingsoo Dessert".

Masa mula-mula makanan ini sampai dekat meja makan, rasa sayang gila nak makan. Cantik sangat bentuk dia, nampak macam snow betul tu. Pulun snap picture nak tempek dalam blog. Sedap ke rasanya? Off courselah sedap, kalau tak sedap aku minta balik duit dekat cashier tadi. hahaha.. Keenakkan snowball bingsoo ini sampai terucap. Baru sesuap, rasa nak suap banyak kali. Kesejukkan campur pula dengan keranggupan biskut oreo memang rasanya debaikkk!!

Tak boleh biarkan lama-lama nanti snowball bingsoo ini mulalah nak mencair, nama pun aiskrim. Bila dah masuk 2 3 suap, korang akan nampak serbuk-serbuk biskut oreo yang dihancurkan dekat dalam. Memang sedap gila rasanya! Bagi peminat tegar aiskrim, or suka nikmati menu dessert yang baru bolehlah singgah cafe Snowball Bingsoo ini, yang pasti korang puas hati punya! Keingininan nak datang lagi tu pun tinggi.

Bertambah seronok lagi, cafe ini provided "WIFI" lagi seronoklah aku berlama-lama di cafe ini. Benda tak best pula, apabila tempat duduk sangat-sangat terhad. Rata-rata yang datang cafe ini adalah pasangan couple, memandangkan aku lepak sorang, aku pun makanlah cecepat memandangkan ada pelanggan lain nak duduk. Nasib baik, aku sempat habiskan snowball bingsoo aku tadi.

google

 Belanja lagi...

Cafe Snowball Bingsoo
Menu: Snowball Bingsoo Oreo
Price: RM10 (medium)
Rate: 9/10

p/s: Mana lagi tempat makan best-best, kalau boleh suggest yang berdekatan dengan public transport seperti lrt, mrt, ktm and so on. 

Thanks you for reading!

7 comments:

  1. mmg bess mkn time cuaca panas!

    ReplyDelete
  2. macam sedap je...boley la try nty..hehe

    ReplyDelete
  3. alahai terliur kite tgk ni. nak g jauhhhhh.

    ReplyDelete
  4. Setiap kali pergi Avenue K, lalu je. Belum pernah pergi lagi. Nanti balik Malaysia nak cuba :D

    ReplyDelete
  5. mcm putu mayam letak oreo je ni, haha

    ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com