Sunday, 13 May 2018

Kini dengan Adanya Slim Pantyliner Blossoms by Wiwin Masalah Kebocoran Tiada Lagi!


Salam to all readers,

First time period datang korang pakai jenama apa dulu? Memang banyak jenama yang terdapat dipasaran. Pernah tak korang terfikir masa zaman nenek moyang kita dulu-dulu mereka guna apa bila datang haid?

Dulu-dulu kebiasaannya mereka semua gunakan kain tau. Menurut kata mak aku nak beli pad pun waktu tu menyorok selagi boleh sebab malu. Bungkus jangan sampai nampaklah, pasal MALU kalau orang tahu kita beli. Tapi zaman sekarang ini orang lebih megah siap nak tunjuk pada umum lagi kalau boleh. Kalau boleh tunjuk cara pakai pun bolehlah katakan. Banyak-banyak tuala wanita aku guna, aku paling selesa dengan jenama KOTEX. Tebal dan aliran pun mudah. 

Now, aku bertukar pada tuala wanita yang boleh dikitar semula. Dimana lepas dah guna cuci, jemur kemudian guna semula. Aku pun baru tahu kewujudan tuala wanita pesen ini pada abad ini. Jimat pun jimat, kita boleh guna berulang kali. Nak tahu ke tuala wanita yang aku guna sekarang?



Memperkenalkan slim pantyliner by Wiwin. Aku suka pakai sebab ia jenis premium cotton flannel dan microfleece. Dimana, fabric microfleece ini terkenal dengan sifat stay-dry. Mula-mula pakai memanglah rasa tak selesa, selalu rasa kita rasa lembut, bila pakai yang ini rasa macam keras. Tapi bila dah basuh dua tiga kali baru sedap pakai. 

Aku tunjuk juga dekat mak aku ini, dia kata masa zaman dia pakai kain batik lusuh potong 4. Kemudian dilipat disesuaikan dengan badan. Selepas tu barulah muncul tuala wanita yang pesen sekarang, waktu tu ada jenama "good morning". Haah kau tuala tu putih haruslah basuh bersih-bersih. Nak tahu kebersihan diri tengok macam mana kita menguruskan pad tersebut. 

Kadang-kadang aku pun tak faham dengan orang sekarang, pad sendiri pun buang merata tak reti cuci bagi elok. Padahal period korang sendiri kot. Cannot brain aku dengan orang macam ini.

google
 ❓MANA SATU PANTYLINER YANG SESUAI UNTUK SAYA? ❓

Untuk harian disebabkan keputihan atau hujung period yang tinggal smear darah sikit je tu, pakai slim pantyliner dah cukup.

Wide pantyliner untuk mereka yang pakai spender kangkang lebar dan  vaginal discharge yang keterlaluan sehingga basah seluar dalam.

Inilah rupa slim pantyliner by Wiwin, comel sahaja mudah dibawa kemana sahaja. Simpan dalam beg pun boleh. Kalau korang nak tahu, ada dua jenis pantyliner yang dijual iaitu Slim dan Wide Pantyliner. Slim Pantyliner sesuai untuk gunaan harian (keputihan), ibu mengandung yang mempunyai discharge yang banyak dan boleh digunakan juga semasa akhir period.

Kalau korang ada bakat menjahit lagi jimat boleh buat sendiri. Tahan 5 ke 6 bulan jugalah pesen ini. Tak caya buatlah. Bak kata orang sekarang projek hijau boleh save the earth.


Harga Slim Pantyliner by Wiwin:

PAKEJ PANTYLINERS sahaja;

-Pakej slim pantyliners

2pcs RM25
5pcs RM60
10pcs RM115

-Pakej wide pantyliner

3pcs RM50
6pcs RM95

Postage RM8 Semenanjung, RM10 Sabah & Sarawak

google

Bukan semua orang tahan pakai pad yang sedia ada dipasaran. Setengah orang dia alah dengan pad sedia ada sehingga boleh menyebabkan gatal-gatal dan melecet. Insyallah dengan pakai jenama slim pantyliner by Wiwin ini masalah melecet tiada lagi. Makin aktif aku ke sana ke mari adalah. hehehe..

Info lanjut tentang PadKain/ Pantyliner Kain:

Cara order?
Whatsapp ke 017-9217240

Untuk info lanjut mengenai Slim Pantyliner by Wiwin boleh layari;

FB Page: ByWiwin
Instagram: bywiwin
Personal FB Kak Awin: Natasya Azwin

Thank you for reading!

Read More»

Friday, 11 May 2018

Keterujaan Terserlah Bila Mana Buat Pertama Kali Dalam Sejarah Pergi Mengundi

Salam to all readers,


Diam tak diam umurku dah mencecah 24 tahun. Ini bermakna aku layak untuk mengundi. Tahun lepas dah siap-siap mendaftar sebagai pengundi di pejabat pos. Tahun ini merasa sendiri pergi mengundi. Excited habis!

Seperti tahun-tahun sebelumnya, dimana setiap kali nak pilihan raya pasti kemeriahan setiap kawasan dibanjiri dengan pelbagai bendera, tapi tahun ini dia punya semangat lain macam. Bila aku balik kampung sahaja, pesta bendera, banner, kain rentang menghiasi setiap jalan. Memang meriahlah kali ini ibarat nak balik beraya. Hari Selesa sebelum hari mengundi office tempat aku kerja bagi perlepasan balik awal. Aku ingat office aku je, rupa-rupanya semua office dapat balik awal.

Malam tu pula, sempat lagi aku sekeluarga pergi ke Jusco makan-makan celebrate harijadi mak. Sepanjang jalan tak boleh nak cakaplah, penuh warna warni bendera setiap parti berkibar megah. Dalam perjalanan pulang kami sempat berselisih dengan penyokong pakatan harapan berarak menuju ke Klang. Riuh betul dengan lagu mengundi yang dipasang dengan pembesar suara. Bila sampai pekan Telok Panglima Garang penyokong barisan pula sedang bersiap sedia untuk berarak. Adik dengan mak akulah paling excited sekali setiap tunggu tepi jalan.

Kesungguhan orang-orang kampung memang tak dapat disangkalkan lagi, anak muda tak kurang hebatnya. Kadang-kadang mereka sanggup bersengkang mata demi negara. Sebenarnya, setiap parti yang bertanding mempunyai matlamat yang sama iaitu nak yang terbaik untuk negara. Tak perlulah bertikam lidah sesama sendiri, mengata orang sebagai macai, padahal orang yang kita bertekak itu golongan kita sendiri. Bak kata orang, kerana mulut badan binasa. 

Dari jauh, terserlah kemeriahan mengundi di Sekolah Kebangsaan Telok Panglima Garang dengan kibaran bendera-bendera setiap parti. Sekitar pukul 9 pagi, aku, mak, dan mak itam aku dah bersiap sedia nak pergi mengundi cuma menunggu orang datang ambil sahaja. Kami bertiga mengundi di sekolah yang sama iaitu Sekolah Kebangsaan Telok Panglima Garang. Bila dah sampai di pekarangan sekolah baru datang aura semangat nak mengundi. Aku dalam saluran 5, mak aku saluran 3 sementara mak itam aku saluran 4.

Ingat tak ramai orang lagilah waktu itu, sekali masuk orang dah beratur panjang. Orang-orang tua yang berkerusi roda diutamakan terlebih dahulu. Nasib baik kawasan aku tiada berlaku pergaduhan. Aman dan tenteram sahaja.

Sekitar pukul 2.30 petang aku dah bersiap-siap nak balik KL, disebabkan HR aku kata siapa yang mengundi sekitar lembah Klang kena kerja Khamis tu awalnya. Sambil menunggu keputsan PRU14 sempatlah kemas apa yang patut dalam rumah. Sekitar pukul 6.00 petang sempat jugalah pekena ayam penyet dekat KL Sentral dengan housemate aku. Tup-tup, sekitar pukul 8.00 malam aku dapat tahu Barisan Kuala Langat kalah dan banyak memihak pada pakatan harapan.



 Aku tak menunggu sepenuh keputusan pru14 malam tu. Pada keesokkan harinya barulah aku tahu barisan kalah teruk. Banyak menteri yang tumbang. Apa-apa pun yang penting Tun Mahathir kembali memerintah semula. Semoga Tun dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik supaya beliau dapat membetulkan keadaan negara kita Malaysia.

Kekalahan barisan nasional kali ini mungkin ada hikmahnya. Mungkin kekalahan kita dapat membetulkan kepincangan yang berlaku samada kita sedar ataupun tidak. Aku aku, sedari aku kecil sehingga ke harini Barisan Nasional terutama UMNO banyak membantu kehidupan kita semua. Barisan Nasional tak salah tapi disebabkan pemimpin tak disenangi oleh rakyat maka rakyat terpaksa menjatuhkan. Bak kata pepatah melayu kerana nila setitik habis rosak susu sebelangga.
Kita bagi peluang pada orang lain untuk mengubah corak Malaysia ke arah lebih baik. Jaga mulut jaga hati. Apa-apa pun tahniah sekali lagi kepada Tun Dr. Mahathir kerana dipilih menjadi Perdana Menteri ke-7 semalam. Selamat kembali bertugas! 

Kredit: Denaihati Network

Thanks you for reading!

#PRU14 #MalaysiaMengundi

Read More»

Sunday, 6 May 2018

Spa Review: Eco Wellness Sanctuary | Urutan Badan Terbaik di Klang

Salam to all readers,

Semenjak dua menjak ini, aktiviti rutin harian aku semakin padat dengan kerjanya lagi, sertai event blog ke sana ke mari memerlukan pergerakan yang banyak. Sampai satu tahap badan rasa letih gila! Nak dijadikan cerita, dalam pada masa badan rasa sakit-sakit ada seorang member bagitau pergilah satu spa ini urutan dia memang padu kalau badan rasa sakit dan tidak bermaya. Mungkinlah, aku pun dah lama tak berkunjung ke spa. 

Satu hal lagi, mujur spa ini terletak di area Klang. Lepas kawan aku bagitau mengenai spa tu terus aku booking. Kebetulan, minggu tu aku nak balik Klang, rumah aku ada buat kenduri doa selamat. Selesai sahaja kenduri, aku terus berdezupp ke  Eco Wellness Sanctuary, Bandar Botanic. Aku yang duduk Klang ini pun, baru tahu kewujudan spa ini. Betapa sibuknya aku, pembangunan area kawasan sendiri pun tak tahu. hahaha...

Kalau nak diikutkan, ini bukan pertama kali aku pergi spa. Urut mengurut juga bukanlah pengalaman pertama. Biasanya, yang mengurut aku adalah nenek-nenek ataupun makcik-makcik belah kampung aku. Disebabkan sekarang semuanya dah moden, masing-masing dah ada butik spa dimana kita boleh dapatkan khidmat pakej urutan sekali. Macam best pula kan? Tu yang nak merasa urutan badan di spa best ke tidak.



Kalau korang sesat ke sini, set je waze siap-siap pasti jumpa punya. Sampai-sampai sahaja di sini mereka terus hidangkan aku dengan air minuman herba (serupa teh yang takde gula). Siapa biasa pergi spa, tahulah air apa yang mereka bagi. Dalam pada menunggu giliran untuk sesi urutan sempat jugalah aku melilau keadaan sekeliling. Besar dan nyaman sahaja persekitarannya lagi best ada alunan muzik yang menenangkan.


Sebenarnya banyak sahaja pakej urutan yang korang boleh cuba dekat sini. Sini aku kongsikan pakej yang terdapat dekat spa ini. Haritu, pakej yang aku ambil adalah  Organic Signature Indulge Back, Shoulder dan Head Massage Therapy with Acupressure & Herbal Compress selama 75minit. Memang berbaloi pakejnya. Harga pun bagi aku berpatutan. 

 Inilah minyak yang digunakan untuk urutan badan. Boleh pilih which one yang korang nak try.


 Banyak tempat untuk korang boleh lending dekat sini. Lagi mahal pakej, lagi selesa tempat korang menginap.
 Inilah aktiviti pertama aku buat di sini, iaitu treament cucian kaki. Perghh, dah macam orang ada-ada pula hulur kaki orang datang cuci siap berus lagi. Memang lega dan segar rasanya. Nak tengok video boleh tengok dekat instagram aku nanti.

Inilah tempat urutan bahagian perempuan. Besar, nyaman, tenang sahaja rasanya. Semua pekerja di sini adalah orang Thailand. Urutan Thailand memang tidak asing lagilah, memandangkan kehebatan seni urutan mereka memang power.

Sepanjang proses pengurutan di sini aku rasa amat selesa dan tenang sekali. Hilang segala stress yang ada sekaligus setiap urutan dari kak Hong memang best sangat-sangat. Rasa fresh gila bila dah selesai urutan badan dan kepala. Di sini, bukan sahaja kaum wanita sahaja boleh kunjungi, kaum lelaki juga boleh. Jangan risau buat kaum wanita kerana korang akan ditempatkan di bilik yang berasingan. Privacy gitu!
Pantang jumpa cermin, asal sikit nak bergambar sekarang. Ini bilik persalinan/ toilet. Memang selesa ya ampun.Besar pun besar, nak berzumba pun boleh rasanya. hahaha..

Inilah pekerja Eco Wellness Sanctuary, Bandar Botanic Klang yang layan aku dengan baik sekali dekat sini. Rasa nak datang lagi bila nak dekat raya nanti. Bagi mereka yang tercari-cari spa yang menawarkan pakej urutan badan di sekitar Klang, aku syorkan korang datang ke mari iaitu Eco Wellness Sanctuary. Bukan sahaja pakej berbaloi-baloi, layanan juga bagus dari pekerja Eco Wellness Sanctuary sendiri. 

Badan dah rasa fresh, kembali bertenaga untuk bekerja. Terima kasih kak Hong untuk layanan yang baik sangat. Ada rezeki jumpa lagi nanti!

Untuk membuat tempahan atau ingin ketahui makluman lanjut boleh layari;

ECO WELLNESS SANCTUARY
Rate: 5/5
Alamat: No. 8, Jalan Jasmin 8/KS6, Bandar Botanik, 41200 Klang, Selangor
Website:https://www.ecowellness.me/
Waktu operasi: 11.00am sehingga 11.00pm

Thanks you for reading!

Read More»

Sunday, 29 April 2018

The Butterfly Project Malaysia turns 5 | Unicorn Birthday Party

Salam to all readers,

Siapa sangka pejam celik-pejam celik The Butterfly Project Malaysia telah cecah usia yang ke 5 tahun. Aku rasa sangat bertuah menjadi salah seorang ahli komuniti Butterfly Project Malaysia dan masih baru lagi dalah komuniti ini. Aku mula aktif sertai Butterfly Project bermula awal tahun ini dan apa yang aku boleh katakan komuniti ini sangat fun tambahan positive vibes mengelilingi diri kita. Banyak aktiviti menarik dan perkongsian berguna yang aku dapat sertai The Butterfly Project Malaysia ini.


Aku juga rasa sangat bertuah kerana dijemput untuk menyambut ulangtahun The Butterfly Project yang ke-5 bagi tahun 2018. Birthday Butterfly Project kali ini membawa konsep "Unicorn Party". Bila nampak tema ini terus aku blur, tak tahu nak pakai baju apa. Mujur ada kakak office yang up to date dengan fashion bagi advise dekat aku pakai baju gini. Orang lain punya struggle datang menggayakan pelbagai jenis unicorn, ada yang DIY sendiri tu. Perghh.. memang tabik la. Aku pula berusaha cari unicorn atas kepala untuk mengikut tema. Nasib baik tempah last minutes boleh terus dapat sampai office.


 Kredit foto: Eros

THE FOOD

 Birthday cake The Butterfly Project Malaysia turns 5


The cute cup cake

AKTIVITI

Jom tengok apa benda menarik berlaku di acara ulangtahun Butterfly Project yang ke-5 kali ini.

 Kredit foto: Eros

Bertempatkan Wondermilk Cafe,pada 1 April 2018 berlangsungnya majlis sambutan ulangtahun Butterfly Project yang ke-5. Bermula jam 3 sehinggalah jam 5.00 petang kami menghabiskan masa bersama dengan aktivti yang menarik. Antaranya;

Photobooth/ Boomerang PhotoBox


Khas dari GNG Studiobooth

Tidak lengkap kalau tiada ruang bergambar kan? Siapa sangka, ulangtahun Butterfly Project kali ini dimeriahkan lagi dengan kehadiran photobooth dari GNG StudioBooth. Terima kasih kerana menyediakan perkhidmatan bergambar yang sangat awesome. Paling menarik sekali, GNG Studiobooth ini membawa satu kelainan sedikit di mana kita berpeluang membuat boomerang sekali (gambar bergerak). Menarik kan? Belum pernah ada lagi photobooth macam ini.

Dengan kualiti gambar yang cukup memukau membuatkan aku jatuh cinta. Paling best sekali, GNG Studiobooth ini menggunakan "high quality printout glossy paper" dimana ianya kalis air dan anti-fingerprint. Kalau berminat nak guna service GNG Studiobooth ini boleh terus layari  website www.gngstudiobooth.com ataupun facebook di www.facebook.com/gngstudiobooth


FRESH FLOWER
 Selepas selesai sesi bergambar, aku terus ke bahagian Flower Bar dari Everyday Flower.

Aktiviti ini buat orang rambang mata, mana taknya setiap orang diberi pilihan untuk memilih dua jenis bunga sahaja. Semua cantik-cantik belaka bunganya. Dalam 10 minit jugalah nak membuat pilihan untuk capai bunga yang berkenan di hati. Alih-alih aku memilih kuntuman bunga warna purple cair dengan gabungan bunga warna putih. Jadi warna pastel gitu. Untuk melihat koleksi bunga segar korang boleh terjah sini  https://www.facebook.com/everydayflowersmy



 Tak lengkap rasanya bila sambut birthday party takde belon kan? Birthday kali ini turut dimeriahkan lagi dengan kehadiran belon yang unik khas dari Brrloon. Cakap sahaja nak jenis belon macam mana semua ada, nak dekorasi sendiri, helium belon, auto- inflate colouring belon, ballon arches semua ada!

 Dah selesai aktiviti memilih bunga, aku terus tuju pada aktiviti auto-inflate colouring brrloon ini. Best gila! Warna, shake a few minutes terus jadi belon. Unik kan? Jangan lupa layari website mereka di http://www.brrrloon.com/ atau laman facebook di https://www.facebook.com/brrrloon

``

MEET AND GREAT NEW PEOPLE




Tahniah the top 3 Unicorn dress up berjaya memenangi produk Trollbeads, see betapa struggle mereka DIY sendiri tu. Di sini aku berpeluang berkenalan dengan kenalan baru. Semua ramah dan tak lokek ilmu. Tiada langsung yang berlagak diva, masing-masing have fun menyambut ulangtahun Butterfly Project yang ke-5 kali ini.

UNICORN BAG
 The cute bag. Cuba teka apa ada dekat dalam.

Lambakan produk kecantikan yang berjenama, sponsor khas dari;

NYX Cosmetics Malaysia
Vivid Brights Eyeliner (Blossom) RM30 https://bit.ly/2yx3YZp
Lip Of the Day Liquid Lip Liner (Cherished) RM35 https://bit.ly/2Jewlin
*Available at NYX Stores & online retailers.
Site: www.nyxcosmetics.com
FB: https://www.facebook.com/nyxcosmeticsmalaysia

Koji Dolly-Wink's Eyelashes *LATEST LAUNCH*
No.28 LOVELY GIRL https://bit.ly/2J7v64F
No.29 PURE DOLLY https://bit.ly/2pZqBjT
No.30 CHIFFON NUDE https://bit.ly/2pYerrr
No.31 AIRY DOLL https://bit.ly/2IiHjSL
Price: RM58.90
*Available at selected stores e.g Watsons & Sasa Malaysia.

Wanderlust Things
Unicorn Necklace RM14.90 https://bit.ly/2Im6Avq
*Available on www.wanderlustthings.com
FB: https://www.facebook.com/wanderlustthingsshop

Dear Beaute (Japan)
Himawari Hair Care Samples https://bit.ly/2uDZMHn
*Available at selected stored e.g Watsons & Sasa Malaysia.

50GRAM
Unicorn Mugs RM39.90 https://50gram.com.my/product/unicorn-mug/
*Available on 50gram.com.my
FB: www.facebook.com/50grammalaysia/

 PRODUK BELIF 
Set penjagaan wajah dari Belif! 

Sebelum menutup tirai, aku ingin mengucapkan sekali lagi Happy Birthday The Butterfly Project. The Buterfly Project turns 5. Semoga terus sukses dan jayakan banyak lagi aktiviti menarik buat kami. Ucapan tahniah buat Tammy or Mamasan sekaligus team The Butterfly Project yang bertungkus lumus menjayakan party ini. Tahniah sekali lagi!

Kredit foto by Eros!

Ada peluang, jumpa lagi!

Thanks you for reading!


Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com