Friday, 17 February 2017

Muslimah Model Class 2017

google








google


google

BERMINAT??? WHATSAPP ALANG SEGERA!

>>>012-2094321<<<

Read More»

Wednesday, 15 February 2017

Rutin Harianku Setiap Kali Nak Balik ke Rumah Sewa

Salam to all readers,

Minggu pertama sem baru bermula aku dah start memonteng, buat cuti sendiri. Dah senior katakan, mulalah nak tunjuk lagak. Dakk ehh, kebiasaannya minggu pertama adalah minggu suai kenal dan automatically banyak class cancel, jadi ada baiknya tak perlu hadir. Dinasihatkan bagi mereka yang buat pertama kali melangkah ke universiti, harus pergi minggu pertama okay! Yang senior2 sahaja boleh buat camni pada minggu pertama. hehehe.. Senior sangat?

Alhamdulillah, timetable untuk sem kali ini begitu menarik sekali kerana banyak cuti. Isnin sampai rabu ada class pagi sampai petang. Khamis sampai Ahad aku free maybe boleh buat overtime dekat kioks nanti. Hopefully, lecture kali ini orang yang baik-baik dan tidak kedekut markah, kalau tak meraung jawab paper final nanti.

Memang sudah menjadi kebiasaaan aku dimana setiap kali balik ke rumah sewa aku akan angkut segala macam tok nenek barang dapur dari rumah mak ni bawa ke rumah sewa. Tak kiralah, bawang putih, bawang merah, halia, ikan bilis, kicap, sos cili, oat, sabun, mop, boleh dikatakan overall aku akan amek dekat rumah untuk dibawa pulang ke rumah sewa wei. Sampai makcik aku perli, macam dah takde kedai runcit pula dekat KL tu ya? hahaha.. 

 Harini sempat ke Tesco, beli barang keperluan nak balik rumah sewa. Bukan takde kedai runcit or grocery outlet yang berdekatan rumah ada je. Cuma aku ini terlampau rajin nak keluar, boleh dibilang dengan jari berapa kerap aku keluar cuci mata ni hah. Yang aku tahu, pergi class balik class, barang dapur habis paling koman aku singgah UTC je. Kalau boleh beli barangan dalam lingkungan RM15 je macam tu. Nak berjimat cermat sangat!

Nasib baiklah aku duduk sini tak berapa kuat sangat makan, balik rumah je aku ternah lemak sikit. Belanja harian dulu dengan sekarang, jauh beza wei. Lemon yang dulu hanya RM0.85 sekarang dah jadi RM1.99 sebiji. Kau rasa? Okaylah, perbelanjaan aku dalam sebulan dalam RM100 ringgit jugalah paling koman. RM100 tulah duit makan, duit poket, duit beli kudap-kudap anything yang pasti aku takkan belanja lebih RM100 dalam sebulan. Kalau boleh elak-elakkan, kalau betul-betul terdesak barulah aku pergi cucuk duit dekat atm.

See? Nak minum susu Dutch Lady pun kena fikir 2 3 kali untuk membeli. Kalau dulu boleh dapatkan dalam RM5.00 je pun, sekarang nak cecah RM8.00 sekotak. Tak mustahil, akan datang sekotak RM15.00 kan? Jadi ada baiknya, aku beli barang keperluan yang agak-agak mahal tu dari rumah yang penting bukan guna duit aku. Balik KL tinggal beli barang, keperluan yang murah-murah je.

Aku ini kalau dah balik class pagi sampai petang memang balik rumah tu bantai tidur, lupa nak makan. Antara makan dengan tidur, aku lebih rela tarik bantal. hahaha...Tapi bila beberapa hari tak makan nasi, sekali kau makan berpinggan-pinggan topup sekali hari yang kau tak makan. Ini memang tak dinafikan, aku sorang sahaja ke perangai cenggini?

Azam nak kurus setiap tahun pasti tinggal kenangan, kalau hari-hari melantak nasi berpinggan-pinggan. Tambah-tambah, orang kita paling suka kenyang berbanding lapar. Biasanya, kalau jadual aku pack dari pagi sampai petang, aku akan bawa biskult oat crunch untuk alas perut, nak makan nasi memang taklah, after makan nak senyum pun malu ada nasi terselit-selit dekat braces aku. Jadi, aku akan pastikan perut aku diisi terlebih dahulu sebelum keluar. Kalau jadual aku tak berapa padat, bali kelas aku akan bungkus lauk sahaja, paling koman amek ikan kicap + sayur dah RM4.50. Nasi masak dekat rumah, kalau aku malas sangat barulah aku bungkus nasi sekali. Kadang-kadang sahajalah aku beli nasi dekat luar, bila takde class barulah merangkak-rangkak dekat dapur.

Satu lagi habit aku, setiap kali aku balik rumah aku akan pesan dekat mak aku suruh buat ikan bilis goreng, dengan karipap untuk bekalan aku ke rumah sewa. Hah? Teruk sangat tahap berjimat cermat aku ni kan? Ikan bilis goreng ini boleh bertahan dalam seminggu lebih jugalah, tak makan boleh simpan dalam peti sejuk. Now, peti sejuk rumah aku tengah break down, belah atas sahaja boleh berfungsi. Panggil orang datang betulkan,


Inilah hasil tangkapan aku nak bawa balik rumah sewa. Harini, beli 8 jenis barangan pun dah mencecah RM1++, tak mustahil 2 tiga bulan aku balik 3 barang dah cecah RM200 lebih. Orang yang berambut pun boleh gugur, ni kan orang yang botak. Macam manalah nak menabung untuk masa hadapan?

Surat Neelofa buat Fattah Amin? Jom baca di SINI!

Thanks you for reading this entry!

Read More»

Friday, 10 February 2017

Pusat Borong Barangan Perkahwinan Murah di GM Klang

Salam to all readers,

Musim perkahwinan zaman sekarang tidak mengira waktu cuti sekolah lagi. 30 tahun dahulu, orang akan membuat kerja kahwin waktu cuti sekolah, waktu itulah sanak saudara dapat berkumpul. Tapi zaman sekarang ini, ada DUIT ada CALON, terus jalan.  Mak aku kata, masa zaman pakcik-pakcik kahwin dulu nenek aku borong barang perkahwinan di area Jalan Taiping Klang dan juga area Chow Kit. Selain dua tempat ini, di Nilai 3 juga menjadi  tumpuan orang ramai memborong barang perkahwinan. 

Kalau nak tahu, sekarang sudah ada pusat borong perkahwinan murah iaitu di GM Klang Wholesale City Malaysia. Jualan set perkahwinan ini terletak pada bahagian GM Klang yang lama iaitu betul-betul berhadapan dengan Hospital Botanic. Terdapat pelbagai pilihan, dari fesyen lama sehingga ke fesyen baru. Selesa pun selesa, penghawa dingin turut disediakan, nak jalan ke tempat parking pun dekat betul-betul depan kedai. 

Daripada set pelamin sehinggalah perkakas hantaran, doorgift turut terdapat di sini. Harga barangan di sini juga berpatutan. Kalau korang ada duit lebih, boleh sahaja kalau nak beli dulang hantaran yang dah siap. Satu dulang yang dah siap lebih kurang RM12+, ada juga satu dulang mencecah RM1+++. Mana-mana yang tak berkemampuan, rasanya eloklah ke mari, kadang-kadang dengan melihat hasil gubahan yang dipamerkan di situ, tangan kita yang keras pun boleh datang jadi lembut untuk mengubah sendiri (bakat terpendam tiba-tiba datang sendiri).

Lagipun, kebanyakkan perkakas untuk mengubah barang hantaran ini lagi murah berbanding kita menempah dengan orang. Contoh-contoh yang dipamerkan nampak simple, sekali pandang macam boleh buat. Kadang-kadang, kita tak tahu yang kita ada bakat untuk mengubahnya sendiri. 

google
Ini antara bunga-bunga yang terdapat di GM Klang, bunga macam ini lebih kurang RM8.00 sejambak. Bunga ini amat sesuai untuk dihias pada dulang hantaran. Rata-rata orang sekarang lebih suka menggunakan dulang hantaran plastik, nampak elegan, verstyle ala-ala mat salleh kononnya. Dulang plastik dekat sini (4 dulang RM100).

google

google
Ini pula bakul-bakul untuk letak barang hantaran seperti alatan makeup, buah-buahan, coklat dan lain-lain lagi. Aku beli satu yang sederhana besar, harganya lebih kurang RM16.

google
Bagi mereka yang bakal bertunang, di risik, mahupun melangsungkan perkahwinan, ada baiknya korang ke mari untuk survey barangan perkahwinan murah. Aku pesan bagi mereka yang duduk di sekitar Selangor ini, lebih baik ke GM Klang berbanding ke Nilai memandangkan harga minyak dah naik. Perlulah berjimat cermat. Bagi mereka yang duduk di luar daerah, boleh sahaja kalau nak datang ke sini untuk memborong barangan perkahwinan. Makan masa jugalah kalau dah datang ke sini, pasti korang rambang mata untuk membuat pilihan.

google
 Alatan seperti gam UHU, stapler, gam gajah turut ada di sini.

google
 Barang hiasan untuk menaikkan seri dulang hantaran pun ada, semuanya cantik-cantik dan murah. Rama-rama yang besar sikit hanya RM3 sahaja!

google

google
Ini antara dulang hantaran yang dah siap dan dipamerkan, simple dan cantik. Harganya around RM1++. Ini kira okaylah, ada setengah kedai aku jalan haritu satu dulang cecah RM1+++.

google
GM Klang ini memanglah dekat dengan rumah aku, tak sampai 30 minit dah sampai. Memandangkan aku takde sibuk nak kawin, memang taklah aku nak pergi. Tapi disebabkan abang aku nak kawin, aku gagahkan juga pergi ke sini. Dalam pada masa yang sama, bolehlah share dengan korang yang sedang mencari barang hantaran yang berpatutan. Di GM Klang ini, terdapat lebih kurang 5/6 syarikat yang menjalankan aktiviti jualan barangan perkahwinan. Yang penting, rajin-rajinlah berjalan survey harga. =)

Bagi mereka yang kaki bisness, boleh sahaja korang jadi runner untuk member-member korang yang bakal melangsungkan perkahwinan dan duduk di luar daerah. Jadi, yang duduk di luar daerah bolehlah contact each others yang duduk di Selangor ini.

Thanks you for reading this entry!

Read More»

Wednesday, 8 February 2017

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee

Salam to all readers,

Rosak aktiviti aku bila balik rumah, mana taknya bangun pagi kemas rumah, layan korea, makan, dah kenyang makan pergi tidur. Lama-lama boleh gemuk jugalah duduk rumah. Aishh, nasib baik dah nak masuk semester baru dan tinggal beberapa hari lagi ni result nak keluar pula. Maigad!! Nervous pula rasanya. Doa-doakanlah result baik-baik sahaja ya.

Awal bulan haritu aku dah start cash out duit nuffnang aku, sekian lama aku peram akhirnya aku mengambil keputusan untuk cash out setelah mendengar cerita kurang enak tentang nuffnang. Sekarang nak tingkatkan earning 0.20sen pun makan masa seminggu okay? Jadi, lepas ni kena cari alternatif lainlah untuk beriklan. Baru-baru ini aku ada terbaca satu artikel berkenaan satu website ini dimana website tersebut membantu kita semua untuk menjana pendapatan lebih. 

Website yang aku maksudkan ini adalah iLancee. Nak tahu lebih lanjut tentang iLancee? Sat naa, nak kongsilah ini. Bagi aku iLancee ini memang bagus sangat bagi mereka yang ingin buat kerja dari rumah dengan ilancee.

google


Apa itu iLancee?
iLancee merupakan Pusat Jual Beli Servis Online. iLancee.com dikendalikan oleh SM Technologies Network (KT0405815-A). Pada awalnya, iLancee mula dilancarkan pada Mei 2014, sepanjang tempoh tahun tersebut banyak dugaan berlaku untuk membangunkan iLancee. Sehingga terpaksa ditutup sepanjang 2 tahun, dan kini iLancee bangun kembali untuk mengembangkan sayap dalam dunia perniagaan. Untuk ketahui perjalanan iLancee boleh baca di SINI.

iLancee ditubuhkan adalah untuk membantu usahawan-usahawan digital micro dalam memulakan kerjaya atau bisnes tanpa kos. Ini kerana pengguna hanya perlu ada kemahiran sahaja untuk jana duit di sini. Sebagai contoh, jika anda seorang writer, anda boleh tawarkan servis penulisan, jika anda seorang designer anda boleh menawarkan servis design, jika anda ada kemahiran dalam bidang bina website, tawarkan servis website dan sebagainya. Apa sahaja kebolehan korang ada menggunakan komputer bolehlah apply iLancee ini terutama pada mereka yang ingin kerja dari rumah dengan iLancee.

Hanya berbekalkan kemahiran yang anda ada, anda sudah mula boleh jana wang di sini. Jaga reputasi anda di sini dan buyer akan sentiasa tempah servis dengan anda.

Antara kelebihan kerja dari rumah dengan iLancee;
  • iLancee membenarkan kepada anda menjual Theme samaada theme wordpress atau theme blogspot, Software, walaupun bukan dari ciptaan anda. TETAPI, pastikan jika anda jual theme, anda ada lesen developer di mana anda dibenarkan untuk pasang theme ini pada client-client anda. Contohnya, anda dibenarkan jual theme dari Elegant Theme tetapi pastikan anda membeli lesen Developer daripada mereka. Jangan risau dan takut, jika anda ada lesen developer bermakna anda ada kebenaran untuk buat apa saja.
  • Kepada buyer, anda usah risau dengan masalah penipuan daripada Seller kerana iLancee akan sentiasa menjaga kebajikkan anda jika seller buat masalah semasa anda tempah servis dengannya. Inilah kelebihan yang di miliki oleh iLancee.
  • Konsep iLancee gunakan adalah Pay >>> Hold  >>> Release. Jadi pengguna boleh berbelanja beli servis di sini dengan selamat.
  • Pengguna tidak perlu bersusah payah promote servis sendiri kerana melalui iLancee buyer akan mencari servis anda. Walaubagaimanapun, amat mengalu-alukan untuk promote service kerja dari rumah dengan iLancee ini.
google
Antara service korang boleh jual atau beli. Macam-macam ada! 
Bagaimana iLancee berfungsi?

Kalau nak tahu, iLancee ada dua fungsi untuk anda ketahui iaitu fungsi sebagai Buyer dan fungsi sebagai Seller.

Sebagai buyer, anda boleh beli apa-apa saja servis di iLancee dengan selamat kerana segala pembayaran akan diterima oleh iLancee terlebih dahulu sebelum dilepaskan kepada Seller. Selepas Seller siapkan kerja dan hantarkan kepada Buyer, barulah admin lepaskan pembayaran kepada Seller.

Jadi, pengguna perlu tahu bahawa setiap servis admin akan ambil 20% daripada jumlah harga. Contohnya. Harga jumlah servis adalah RM50. Maka, Seller akan dapat RM40 dan RM10 akan dapat kepada iLancee.

Bagaimana Untuk Menjual?
Langkah 1: Bina servis baru yang anda ingin tawakan.
Langkah 2: Kongsikan servis anda di laman sosial.
Langkah 3: Anda akan diberitahu jika ada seseorang tempah servis anda.
Langkah 4: Selepas anda siapkan kerja, kami akan lepaskan duit anda sebanyak 80%.
Langkah 5: Keluarkan melalui akaun bank anda.
Langkah 6: Enjoy duit anda.

Bagaimana Nak Membeli?
Langkah 1: Cari servis yang anda minat dan suka.
Langkah 2: Bayar guna FPX/Kad Kredit/Online Bankin.
Langkah 3: Lihat progrees kerja seller.
Langkah 4: Terima tempahan siap anda.
Langkah 5: Anda boleh meminta balik untuk betulkan yang mana silap.
Langkah 6: Berikan rating kepada kerja seller samaada baik atau tidak.

Segala Terma dan Syarat iLancee boleh baca di SINI.

Pada pandangan aku sendiri, kewujudan iLancee ini sememangnya bagus dan berguna untuk para pengguna yang berkeinginan untuk buat kerja dari rumah dengan iLancee. Tambah-tambah, surirumah sekarang rata-ratanya berpendidikan, jadi ada baiknya juga waktu senggang mereka diisi dengan perkara yang lebih berguna dan mengguntungkan. Selain surirumah, mana-mana student yang ingin mencari duit poket lebih dan mempunyai bakat terpendam tidak kira dalam bidang fotographic, penulisan, video, pemasaran, website programming, iLancee adalah kunci utama korang boleh tunjukkan bakat tersebut. 

iLancee sememangnya bagus buat mereka yang ingin membuat kerja dari rumah. Masa inilah, kita support anak muda yang ingin berjaya tidak kira apa jua bidang yang diceburi. Dalam pada masa yang sama, orang ramai juga tidak perlu gusar untuk mencari tempat service, kerana iLancee kan ada! Apa tunggu lagi, jom join iLancee sekarang!





Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com