Friday, 26 August 2016

Susu Ducth Lady Serendah RM1 di 7Eleven!

Salam to all readers,

Seronok gila harini off day, dapatlah bersantai-santai, rehatkan kaki dan tangan yang lenguh asyik sental rambut orang. Bila dah lama tak kerja, mulalah merungut semuanya sakit. Takpelah, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian hari. Tambah pula, cuaca hari ini mendung lagi syoklah cuti aku ini digantikan dengan aktiviti membuta sambil melayan drama korea. 

Banyak jugalah drama korea yang aku layan, sampai tak sempat nak share. Memandangkan harini aku free, itulah aku nak coret sikit cerita dekat blog. Nanti bila dah lama tak menaip, mulalah rasa janggal nak menulis. Baru-baru ini, aku ada nampak beberapa orang blogger grab susu ducth lady banyak-banyak dekat 7eleven. Bila baca komen, rupa-rupanya sekarang 7eleven tengah buat promosi sempena bulan kemerdekaan. Bukan semua barang yang ada promosi, hanya sesetengah item yang terpilih sahaja. 

Salah satunya, susu kotak Ducth Lady yang kecil tu kita boleh dapatkannya dengan hanya serendah RM1.00 sahaja dekat 7eleven. Biasanya, RM2.00 kan? Jimat RM1. Nasib aku memang baiklah harini, aku orang last dapat beli 1 katun, rupanya ramai yang dah grab. Ramai betul peminat susu dutch Lady sampai licin disapu orang. Aku memang suka susu ducth lady ini dari kecik lagi, rasa memang super duper sedap jika nak dibandingkan dengan susu lain. 

google
See! Aku tak tipu okay! Jadi siapa peminat susu Ducth Lady jangan lepaskan peluang yang ada ini untuk grab banyak-banyak susu ducth lady dekat 7eleven yang berdekatan. Lambat-lambat pergi, takut gigit jari pula nanti. Aku pun nyaris-nyaris tak dapat beli tadi, sebab staff dia kata dah habis, sekali double check ada lagi. 

google
Selain susu ducth lady, ada juga air lain yang buat promosi salah satunya air cool tea. Beli 1 percuma 1. Tapi, niat dalam kepala aku ini nak grab susu ducth lady je, aku pandang susu sahajalah barang lain memang aku dah tak pandang. Sebelum-sebelum ini ada sahaja 7eleven buat prmosi, tapi aku memang takde luck untuk grab. Memanjang dah habis stok. Orang pantang nampak promosi laju sahaja habis. Gigih tu cari setiap ceruk, janji dapat beli. Tak gitu?

google
Inilah hasil tangkapan susu ducth lady yang aku dapat grab tadi. 1 katun ini ada 24 kotak susu, separuh susu strawberry separuh lagi perisa chocolate. Kalau engkorang nak beli, baik pergi cepat-cepat sebab promosi ini sampai 28 August 2016 iaitu sehingga hari Ahad ini sahaja! Kira siapa cepat, dia dapatlah. Jadi, cepat serbu 7eleven yang berdekatan!

p/s: Agak-agak siapa yang bakal tersingkir dalam SuperSpontanSuperStar malam ni?

Monday, 22 August 2016

Cara Mudah Menggosok Pakaian Menggunakan Iron Magic Jenama Philips

Salam to all reader,

Yeahhh!! Semester break telah pun tiba, kali ini budak-budak UniKL cuti sakanlah gamaknya mana tidaknya cuti sebulan lebih sampai raya haji kali ini. Sebelum-sebelum ini mana pernah cuti lama seperti budak-budak u lain. Paling-paling pun 2 minggu. Jadi, memandangkan dapat cuti lama sikit ni kita haruslah hargai masa yang ada dengan aktiviti yang berfaedah. Apa yang aku buat sepanjang cuti ini? Alhamdulillah, dah seminggu aku bekerja dekat saloon lama aku tu. Situlah lubuk emas, sumber rezekiku. Kalau cuti dua bulan bolehlah minta office berdekatan, ini sebulan orang pun taknak. Stop bicara pasal cuti, aku nak share something dengan hampa semua.

Bagi aku, mak aku paling bertuah hidupnya. Mana tidaknya baru-baru ini dia dapat iron baru pemberian daripada adiknya. Aku? Aku pula orang paling seronoklah dapat menggunakan iron baru. Iron ini pun pernah jadi viral di facebook gara-gara harganya bukan main melampau. Bagi aku okay je, depend pada individu itu sendiri. Kalau dia rajin gosok baju dan memang peka bab menggosok apa salahnya mencuba benda yang labih baik kan?

Rumah aku, macam-macam jenis iron ada, cakap aje, nak yang biasa, berdiri, dan yang terbaru yang boleh steam ini. So far, aku guna memang berpuas hatilah memandangkan jimat tenaga, masa, gosok sekali kedut dah hilang. Sambil menggosok tekan sekali button sembur baik bahagian bawah pemegang. Yang bestnya bila part gosok tudung dan baju, gosok bahagian depan sahaja belakang dah tak perlu susah gosok kerana ianya dah tak berkedut.

google
Bila dah ada iron magic ini, benda utama yang perlu ditukar adalah iron board itu sendiri dimana ianya lebih sesuai menggunakan iron board yang besi seperti yang aku tunjuk ini. Harga iron board ini around RM100 lebih gitu, tapi masa aku beli haritu tak sampai RM100 pun kerana waktu itu ada promotion. Memang bertuah betul, masa singgah aeon big haritu ada promotion. Iron board yang biasanya punya itupun boleh pakai, tapi bila dah lama sangat kena air nanti mulalah kembang. 

google
Tadaa!! Inilah rupa iron magic yang orang perkatakan. Canggih memang canggihlah, mula-mula nak menggosok kena isi air terlebih dahulu, dalam bekas warna biru bawah iron tu, kemudian on kan, tunggu dalam 2 minit, bila dah ada signal or siren bolehlah start menggosok. Contohnya nak gosok tudung bawal, aku ini jenis malas, kalau dulu asal nampak gosok sudah. Selalu kena marah jugalah sebab tudung berkedut walaupun dah digosok. 

Kini, dengan adanya iron magic ini sekali gosok ianya dah licin. Kalau dulu depan belakang kena gosok, sekarang lipat dua tudung tu, gosok depan dengan tengah sahaja pun sudah cukup memadai. Bila dah selesai, cuba buka lipatan dua tu, tengok dah takde garisan dan kedutan lagi. Hanya mengambil masa 5 minit, tudung dah siap digosok beb!

Mak ai, besar pula tangan aku bila di snap.

Walau banyak manapun iron yang terdapat di pasaran, ianya tetap menggunakan kudrat kita juga menggunakannya. Kalau dikatakan ianya magic sepatutnya apabila kita letak tudung sebelah sterika, sterika itu bergerak dengan sendirinya, itu barulah betul-betul magic. Yang tak bestnya bil lektrik tetap berjalan, tambah-tambah ada isu pasal TNB sekarang. Apa-apapun, aku suka dan happy menggunakan iron magic yang ada sekarang. 

Thanks for reading! =)

Since 2012, Copyright by Azwar Syuhada. Blog Design by Ms.Azhafizah