Thursday, 21 September 2017

Pelancaran My Sketchbook Shawl By Emma Maembong: Hasil Seni atas Tudung

Salam to all readers,

| Pelancaran My Sketchbook Shawl By Emma Maembong: Hasil Seni atas Tudung | Orang kata bila bapa jadi doktor mesti anaknya nanti jadi doktor, bila mak ayah jadi pelakon mesti anak-anaknya juga akan mewarisi bakat lakonannya nanti. Tapi lain pula dengan Emma Maembong di mana bapanya seorang pelukis negara yang cukup popular. Siapa sangka dalam kesibukan Emma Maembong dalam dunia lakonan, dia juga berbakat dalam melukis dan masih meluangkan masa dalam menghasilkan lukisan demi kepuasan dirinya.


Pelancaran My Sketchbook Shawl By Emma Maembong: Hasil Seni atas Tudung

Semalam, 20 September 2017 bertempatkan di Quality Hotel, Kuala Lumpur aku berpeluang menghadiri majlis pelancaran My Sketchbook Shawl By Emma Maembong. Di majlis tersebut, aku dapat melihat sendiri hasil seni yang Emma Maembong yang cukup menakjubkan. Lakaran yang cukup hidup dan mampu menarik perhatian orang ramai.


 Pertunjukkan empat koleksi terbaru dari My Sketchbook Shawl By Emma Maembong iaitu koleksi Budaya, Hibisco, Bumi Kita dan juga Seashell

google
 Pertunjukkan empat koleksi terbaru dari My Sketchbook Shawl By Emma Maembong iaitu koleksi Budaya, Hibisco, Bumi Kita dan juga Seashell

Sungguhpun sudah banyak lukisan yang dihasilkan oleh Emma Maembong, namun bukan mudah sebenarnya untuk mereka di luar sana menikmati lukisan yang dihasilkan oleh Emma. Siapa sangka, Emma dan adik beradiknya yang lain muncul dengan idea yang berbeza. 

 Antara rakan artis yang turut hadir bagi memeriahkan lagi majlis pelancara My Sketchbook Shawl By Emma Maembong

google

Menubuhkan My Sketchbook Shawl By Emma Maembong pada awal Jun lalu. Jadi, kali ini lukisan Emma Maembong bukan sekadar dilakar atas kanvas sahaja malahan ke atas tudung/shawl sekali. Siapa tak suka kan? Kalau nak tahu, My Sketchbook Shawl By Emma Maembong sudah pun mengeluarkan tiga jenis koleksi tudung iaitu Libelle, Metafora, Fatamogana yangtelah mendapat sambutan hangat sebelum ini.

Antara hasil seni Emma Maembong yang dipamerkan semalam.

google

Kini, My Sketchbook Shawl By Emma Maembong telah mengeluarkan empat lagi jenis koleksi shawl terbaru iaitu Budaya, Hibisco, Bumi Kita dan juga Seashell. Memandangkan setiap corak tudung adalah melalui lukisan eksklusif milik Emma Maembong, maka kuatiti setiap pengeluaran tudung adalah terhad. Jadi,jangan lupa grab awal-awal kalau nak My Sketchbook Shawl by Emma Maembong.

 Taknak ketinggalan untuk bergambar bersama antara koleksi My Sketchbook Shawl By Emma Maembong


 Turut memeriahkan lagi acara ini dengan persembahan  Adira, manakala Kamal Adli sebagai pengacara majlis. Cantik sangat koleksi My Sketchbook Shawl By Emma Maembong yang Adira gayakan ini. =)

Memilih kualiti kain terbaik dalam menghasilkan tudung-tudung yang dikeluarkan My Sketchbook Shawl by Emma Maembong juga mahu mereka diluar sana menghargai produk My Sketchbook Shawl By Emma Maembong bukan sahaja sebagai tudung sahaja tetapi juga hasil seni.

Menurut Yaya Maembong merangkap tulang belakang kepada penghasilan My Sketchbook Shawl By Emma Maembong, fokus utama mereka agar koleksi-koleksi ini tidak sekadar dihargai wanita bertudung di luar sana tetapi para pencinta seni lukisan yang mahu memiliki koleksi lukisan asli hasil tangan Emma sendiri. 

Sementara kesemua koleksi tudung ini sudah pun berada di pasaran, bagi mereka yang mahu memilikinya boleh menghubungi stokis-stokis My Sketchnook Shawl By Emma Maembong yang kini berada di seluruh negara. Harga setiap koleksi tudung ini bermula dari RM55 sehingga RM99 sahaja!

Bukan semua orang bertuah memiliki jari jemari yang boleh melakarkan lukisan di atas kain kanvas dengan begitu menakjubkan sekali. Itu semua kuasa Allah yang memberi kelebihan pada diri beliau. Kita yang tengok berasa sungguh kagum dengan kebolehan yang dimilikinya. Tahniah, sekali lagi buat kak Emma Maembong atas pelancaran My Sketchbook Shawl.

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk grab My Sketchbook Shawl By Emma Maembong!

Thank you for reading!

Read More»

Tuesday, 19 September 2017

GIVEAWAY FM FROM CANADA

Salam and Hi!

Rasanya dah terlalu lama aku tak join giveaway/contest menerusi blog. Baru-baru ini blogwalking, ternampak satu giveaway menerusi blog kak El terus bookmark. Harini, baru berkesempatan untuk join. Syok tau join giveaway melalui blog ini, sambil join dapat juga tambah kenalan rakan blogger. 

Hadiah yang ditawarkan menerusi giveaway anjuran kak El ini adalah FM from Canada beb. Siapa taknak kan? Lagi-lagi orang macam aku yang suka kumpul FM lekat dekat peti sejuk. Hopefully, adalah peluang menjadi salah seorang dari empat orang pemenang ini. 

Pada mereka yang berminat untuk join giveaway ini bolehlah KLIK BANNER di atas. Syarat penyertaan cukup mudah. Contest ini berlangsung sehingga 30 September 2017. Jomlah pakat-pakat join, mana tahu berpeluang memenangi FM dari Canada ni.

Good luck!

Read More»

Sunday, 17 September 2017

5 Ciri-ciri yang Wajib Korang Perlu Ambil Tahu Sebelum Menyewa Rumah/Bilik

Salam to all readers,


Pada awalnya aku tak berniat pun nak share benda ini menerusi laman blog aku. Tapi nak buat macam mana, dah lama aku perhatikan je, diam tak semestinya kita suka, bersuara nanti ada yang bermasam muka. Aku ini jenis orang yang suka memerhati, benda baik aku follow benda tak baik aku unfollow.

Ini cerita mengenai rumah sewa, masa awal-awal aku masuk belajar di UniKL aku stay asrama yang dorang provide kan selama 1 sem. Lepas tu, pepandailah cari rumah sewa. Nak taknak memang kena cari jugalah rumah sewa yang berdekatan dengan kampus. Aku dengan 2 orang roomate aku masa dekat asrama memang kamcing, so kami decide stay bersama dan cari lagi beberapa lagi orang kenalan yang nak stay 1 rumah dengan kami.

Sewa rumah area KL memang mahal, ada yang cecah RM2200 sebulan. Aku punya rumah RM1800 sebulan, total orang dalam rumah 9 orang. Kira sebulan RM250 jugalah kalau campur utilities sekali. Aku tak kisah rumah tu besar or kecik sekalipun, atleast BERSIH!!

Bila kita stay reramai, bukan semua orang boleh bertolak ansur dengan kita bab-bab kebersihan. Bila kita dah sapu sampah harini, belum tentu esok dia nak sapu pula, bila kita cuci tandas minggu ini, belum tentu dia cuci tandas minggu depan, bila kita tutup suis kipas dekat depan, belum tentu dia nak tutup bila dia keluar rumah, bila kita dah serinding pinggan, belum tentu dia nak cuci pinggan mangkuk yang dia dah makan. This realiti!

Kalau peti sejuk pula? Bayangkan kalau seorang ada 4 jenis makanan nak disumbatnya dalam peti ais. Kalau sembilan sembilan orang nak sumbat barang dalam peti ais tak ke macam crowded dalam peti ais. Kalau ingat barang apa yang dia letak takpe juga, ini jenis pesen pelupa. Sayur naik hitam still ada dalam peti. Kau rasa? Air tumpah dalam peti sejuk, sorang makhluk pun tiada inisiatif nak lap ke apa.

Alhamdulillah, dalam pada hati terluka dengan perkara-perkara macam ini kami mampu stay bersama selama 2 tahun. 2 tahun beb? Sado juga hati ni stay lelama kan? hahaha.. Bila dah tamat kontrak, dan masing-masing dah balik negeri memasing sedih la juga kan. Sebelum aku keluar rumah ini, aku kenalah cari rumah lain or bilik lain untuk aku stay. Memandangkan aku dah nak start praktikal.

So, aku decide cari rumah menerusi MUDAH.COM dan juga IBILIK.COM. Bajet aku untuk sewa rumah RM300 sebulan termasuk api air. Lebih kurang sewa bulanan rumah yang aku pernah stay sebelum ini kalau boleh. Hampir 2 minggu jugalah aku usha rumah/bilik yang sesuai untuk aku menginap. Adalah 4 5 bijik buah rumah yang aku rasa berkenan bila tengok facilities dan gambar dorang providekan. Aku malas nak mention rumah tu area mana, tapi cukup famous area universiti. Rata-rata yang stay situ adalah student macam aku ni hah.

Satu rumah dah cancel bilamana dah ada orang bank in deposit terlebih dahulu. Boleh pula macam tu ya. Tapi takpelah, ada lagi beberapa buah rumah untuk aku terokai. Bila tiba hari nak pergi tengok rumah, hati dah rasa macam tak sedap. Tak tahulah kenapa kan.

Bila aku dah sampai area rumah tu, aku terus call akak tu kata dah sampai. Kemudian dia suruh aku naik tingkat berapa tah tak ingat pula. Aku pergi dengan sorang member aku lagi, suruh dia bagi pandangan jugalah okay ke tidak. Sampai-sampai depan lif dah gerun, dengan tiada lampu area situ, yang tak boleh bla nombor tak naik pula tu dekat lif.

Sampai-sampai depan pintu masuk rumah orang yang konon aku nak menyewa tu, ada pelekat ayat kursi. Aku dah mula bersangka baiklah, alhamdulillah orang dalam rumah ni solat. Kebetulan, bila aku sampai rumah tu ada sorang keluarga ini juga nak datang tengok rumah yang sama. Rasa budak universiti yang baru nak masuk belajar, sebab mak dia pun naik sama. Sempatlah bertegur sapa dekat situ.

Tak sampai 5 minit, tuan rumah buka pintu, bila buka rasa macam baur-baur yang tak menyenangkan. Kenalan yang buka pintu tu ramahlah juga, yang aku tak tahan persekitaran dalam rumah tu. Makcik yang bawa anak dia datang tengok rumah tu pun tak sampai 5 minit dah lesap. Yang aku ini lebih kurang 10minit jugalah dalam rumah tu nak tengok ok ke idak.

Masuk-masuk je,

Lantai berpasir..

ruang tamu bersepah..

Keliling penuh baju tak berlipat..

Rak tv dah boleh buat bedak dekat mukalah katakan, penuh habuk..

Menyusul dekat bahagian bilik pula, bersepah-sepah (tinggal ruang tengah untuk aku kalau jadi masuk)..

Bilik besar, kalau kemas elok-elok, cantik je, selesa pun selesa...

Dalam bilik air pula, masyallah macam tak pernah cuci!! Aku nak meraung kat situ juga rasanya. Kadang-kadang, aku terfikir juga macam manalah dorang boleh menjalani kehidupan seharian dalam keadaan rumah sebegitu rupa. Aku masuk rasa serabut, ni kan nak stay dekat situ lagi serabut.

Wahai kaum wanita, sungguhpun kau student, mahupun bekerja sekalipun pleaseee la jaga KEBERSIHAN. Awak berangan-angan nak rumah besar, deko rumah cantik-cantik, ada maid bagai, lelaki nak hensem je, hantaran nak tinggi je, kalau rumah sewa tak terbela jangan berangan-angan macam kau CINDERELLA boleh tak.

Member yang teman aku pun tak suka kalau aku duduk situ, siap dia perli aku lagi kalau aku stay situ mesti aku duduk atas tilam aku je tak keluar-keluar. hahaha.. Aku pun bengap juga mula-mula tu, mana taknya siap tanya esok kalau nak letak barang boleh ke? Beriya macam aku nak duduk. Hati kata lain, mulut kata lain. Kesudahannya, aku whatsapp dekat dia cakap tak jadi nak stay situ. Tamatlah ceritanya di situ..

Ini kira paling teruklah aku pernah jejak, sebelum-sebelum ini ada juga jengah rumah kotor tapi boleh pejam mata lagilah. Kalini memang tak terpejam dik aku. So korang,  before korang nak menyewa rumah pergilah tengok-tengok rumah tu macam mana keadaannya, bukan hanya menerima gambar melalui whatsapp je terus approve.

Sini, aku nak kongsikan perkara-perkara yang korang wajib ambil tahu before nak menyewa bilik/rumah.

google


5 Ciri-ciri yang Wajib Korang Perlu Ambil Tahu Sebelum Menyewa

1) Persekitaran

Yes, first pergilah tengok tempat yang korang nak stay tu. Jangan sesekali percaya gambar yang mereka update tu. Kalau memang elok alhamdulillah, buatnya yang sebaliknya memang haru hidup. Tengok-tengok juga keadaan sekeliling selamat ke tidak. Macam aku ini, memang 100% bergantung dengan public transport, so nak taknak memang kena cari area dekat-dekat public transport seperti bas, lrt, monorail, MRT, mesra grab pun dah rasa bersyukur gila.

2) Berkenal-kenalan dengan orang rumah
Kita bukan nak stay sehari, at least beberapa bulan jugalah kan? Nak taknak, hari-hari kau kena hadap muka yang sama kan? Jadi, pergi tengok berkenal-kenalan dengan orang yang kau nak menyewa, boleh dibawa berkawan ke tidak. Kalau korang memang dah kenal each others takpelah juga. Alhamdulillah, orang rumah aku sebelum ini okay-okay je, takde lagi yang bawa balik jantan ke rumah. Jangan terkejut, duduk sama-sama perempuan dekat bandaraya Kuala Lumpur ini, kalau ada member bawa balik lelaki masuk dalam rumah. Yes, memang ada terjadi dekat rumah kawan aku stay. Jadi, berhati-hatilah pilih kawan.

3) Kemudahan
Kalau boleh carilah rumah sewa yang berdekatan dengan kedai runcit, kedai makan, ada 7eleven pun dah rasa bersyukur sangat tau. Mana tahu, ada emergency case bolehlah bergerak laju ke kedai tu. Kemudahan ini juga termasuklah berdekatan dengan public transport macam bas, lrt, monorail, MRT, grab dan lain-lain lagi. Tak semua student mempunyai kenderaan sendiri kan? Rata-rata student mesti menggunakan public transport kan? Jadi, bagi mengurangkan beban atau nak jimatkan masa carilah rumah sewa berdekatan dengan public transport dan dengan kedai runcit.

4) Berkenal-kenalan jiran tertangga
Rumah sebelum ini adalah juga jiran tertangga yang kiteorang selalu bertegur sape, tapi mereka ini jenis duduk rumah tak keluar-keluar jadi jaranglah nak terjumpa. Maybe, seminggu sekali baru bertembung. Yes, korang perlu kenal jiran tertangga area rumah tu. Kenal-kenallah yang mana boleh dibawa berkawan, yang tak boleh tak payahlah layan. Sebab, mana tahu andai kata rumah kita ada problem, bolehlah minta pertolongan orang sebelah rumah.

5) Bertolak ansur & belajar untuk lebih bertanggungjawab
Bila duduk ramai-ramai mesti ada benda tak puas hati punya. Bila ditegur sentap sendiri, then buat lagi. Nama pun duduk satu rumah, jadi tolonglah bertolak ansur sikit bab kemas rumah. Kalau korang memang baka pemalas, pleaselah kemas tempat korang tu elok-elok, bagi sedap mata memandang. Dan bila dah bagi jadual bertugas buang sampah/ cuci bilik air, tolonglah belajar bertangungjawab lakukan bersama-sama. Ini tak, bila penuh je muka yang sama juga buang sampah. Bila bilik air kotor je, muka aku gak yang kena cuci. Kalau rumah sewa pun kau dah tunjuk perangai pemalas, rumah kau sendiri akan datang aku dah tahu macam mana.

Dalam Islam pun, kita ditegaskan untuk menjaga kebersihan terutama kebersihan diri kita, tempat ibadat kita termasuklah kebersihan di bilik air. Bila tengok orang mengemas ataupun orang tu terlebih pembersih kenapa kita takde perasaan malu atau mengambil inisiatif untuk mencontohi mereka. Sebaliknya, ramai dikalangan kita lebih gemar memilih hidup dalam keadaan tidak bersih.

Bengang punya pasal, kemain panjang pula entry kali ini. Korang ada ke pengalaman cenggini, cuba kongsi sikit dengan aku ni hah? hahhaha..

Thanks you for reading!





Read More»

Friday, 15 September 2017

Biasanya Korang Letak Pakaian Terpakai dekat mana ya?

Salam to all readers,

Dah masuk pertengahan bulan September, barulah ada masa sikit nak update blog. Lately, memang sibuk sikit dengan final exam lagi, serabut cari tempat intern dan dalam pada masa yang sama serabut mencari rumah sewa/ bilik untuk disewa. Barang-barang aku takdelah banyak mana pun dekat rumah sewa sekarang ini, memandangkan aku dah suruh abang aku datang ambil hampir separuh. Sebelum-sebelum ini, dah banyak juga aku angkut naik bas. Takkanlah baldi, bantal, toto semua nak angkut naik bas pula kan? Serupa bangla mari pula.

Syukur alhamdulillah, tempat praktikal dah dapat, rumah sewa pun dah selamat dijumpai. Aku pindah barang naik grab sahaja dari rumah sewa lama. Taklah jauh manapun, sekitar bandaraya Kuala Lumpur lagi. Lepas pindah barang, aku terus balik kampung yang sekangkang kera ini. Tak lain dan tak bukan balik Kuala Langat je pun.

Balik-balik, terus mandi segarkan badan, dan terus terbongkang. Balik kampung pun serabut lagi hakikatnya, bila barang-barang yang aku bawa balik haritu tak berkemas lagi terutama pakaian-pakaian akulah. Aku pakaian memang banyak, yang aku balas hari-hari hanya beberapa helai je.



Kalau nak tahu, rata-rata pakaian dalam almari aku adalah pemberian dari akak saudara, dan juga makcik aku, asal cantik je aku ambil, tak kisahlah pakaian tu size kecik sekalipun. Kononnya, 4 tahun akan datang size pinggang aku dari L boleh bertukar size S bolehlah sarung pakaian tu. Hakikatnya, itu semuanya angan-angan belaka.

La ini almari baju aku dah muntah dengan lambakan pakaian yang tak tahulah datang dari mana. Mak aku kata, bagikan jerlah orang yang mana kau taknak lagi tu, daripada kau perap dalam almari. Aku pula jenis sayang nak bagi orang benda yang aku berkenan walaupun aku tak boleh pakai. Tamaklah katakan! Mak aku kata, bagikan sahaja orang, 10 benda kau bagi, akan datang 15 datang balik tanpa kita sedar. 

Biasanya, aku bagi pada jiran sebelah rumah mana-mana pakaian yang aku rasa taknak pakai. Memandangkan mereka sudah berpindah, tak dapatlah nak memberi lagi pada dia. Kata nenek aku, kalau nak bagi barang pada orang, bagilah benda yang elok. Janganlah bagi taraf tong sampah pula pada orang. Bagi orang yang menerima barang ini, seperti pakaian, makanan atau apa sahajalah janganlah pula ditunjukkan sangat yang kita tak suka. Misal kata, ada orang bagi kita baju pakaian dan kita pula tak suka akan pakaian tersebut. Janganlah pula dibuatkan kain buruk, manalah tahu masa korang duk lap-lap tu, tuan yang bagi baju ini pula ternampak. Apa pula perasaan yang dirasakan bila korang buat sebegitu rupa? Mungkin akan datang, jangan harap aku nak bagi lagi. kahkahkah...

Banyak-banyak pakaian, uniform pengawas perpustakaan zaman sekolah kebangsaan jugalah aku sayang nak buang. Sampai la ini aku simpan, aku nak tunjuk dekat cucu aku nanti!

Tapi syukur juga, bila sekarang ini ada tempat charity pakaian dekat SEGI area rumah aku ini. Area KL pun banyak juga, salah satunya dekat sekolah kebangsaan Jalan Raja Muda Abdul Aziz tepi bus stop. Selain pakaian, boleh juga letak kasut, atau apa sahaja yang korang rasa perlu diberi bagi meringankan beban orang yang lebih susah dari kita. Harini kita tolong orang, esok lusa Insyallah ramai yang menghulurkan tangan membantu kita. 

Yehaa!! Sekarang almari aku dah clear, bukan setakat pakaian tudung pun aku nak sedekahkan. Hopefully orang yang menerimanya dapat melawa macam aku. Lawa ke?

Thank you for reading!


Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com